StoryEditorOCM
Dalmacijasvi su dobro došli

Stipe Jukić: Goste na Alku ne zovemo po političkoj podobnosti

Piše PSD.
29. srpnja 2014. - 16:21
Koga je sve Viteško alkarsko društvo Sinj pozvalo na 299. sinjsku alku koja će se održati 3. kolovoza?

Ovo smo pitali u upravi VAD-a nakon što je, kako su prenijeli mediji, na posljednjoj Skupštini Splitsko-dalmatinske županije vijećnica Sandra Mitrović Mikšić komentirala da se na Alku pozivaju europski pučani te upitala župana Zlatka Ževrnju zašto Županija za Alku izdvaja 1,2 milijuna kuna.

Pozvana i Angela Merkel


Svake godine, pa tako i ove, Viteško alkarsko društvo na velik broj adresa uputilo je pozivnice za alkarsku feštu. Ove godine pozivnice su upućene predsjedniku RH dr. Ivi Josipoviću, pod čijim se pokroviteljstvom Alka održava, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i svim potpredsjednicima, predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću, svim potpredsjednicima i ministrima te pojedinim zamjenicima i pomoćnicima ministara, svim zastupnicima Hrvatskog sabora iz 9. i 10. izborne jedinice te ostalim zastupnicima ako ih netko predloži ili sami iskažu interes doći na Alku.

Ustaljena je praksa da se pozivnice upućuju svim stranim veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj. Alkari su na svoju feštu pozvali sve hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, najviše vojne zapovjednike na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH, crkvene velikodostojnike, čelnike i vijećnike Splitsko-dalmatinske županije, sponzore i donatore Alke te goste grada Sinja i druge.

Tvrdnja da smo pozivnice za Alku slali uglednim europskim pučanima nastavak su meni neshvatljivog podmetanja interesima Alke, Sinja, ali i cijele Hrvatske. Mi upućujemo pozive spomenutim uglednicima u RH i zadovoljstvo nam je što su nam do sada, uz ostale, pristigli odgovori predsjednika Josipovića i Leke da će doći na Alku.

Bit će nam drago ako takav odgovor dobijemo i od premijera Zorana Milanovića, kao i svih drugih koje smo pozvali. Što se tiče poziva uglednicima izvan RH, u EU i zemljama njezinim članicama, pa tako i primjerice njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, oni koji o tome pričaju morali bi znati na koji način se to ostvaruje.

Tu protokol nalaže paralele po rangu pa tako predsjednik RH može pozvati predsjednike drugih država, predsjednik Hrvatskog sabora može pozvati predsjednika EU parlamenta i predsjednike parlamenata drugih država, a predsjedniku Vlade pripada upućivanje poziva predsjedniku Europske komisije i svojim kolegama po rangu u drugim državama.

Što ne znači da i na 299. sinjskoj alci ne bismo sa zadovoljstvom bili u ulozi domaćina bilo kojem visokom europskom dužnosniku koji bi i bez poziva stigao u Sinj ne dijeleći nikoga po pripadnosti pojedinim političkim grupacijama – kaže dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva.

U nastavku dr. Jukić veli kako je dobro što je objašnjeno da Županija nije dala 1,2 milijuna kuna za alkarske svečanosti.

- Županija nam onih 1,2 milijuna nije dala za alkarske svečanosti niti će se to pojesti i popiti, kako to neki žele podmetati, već za dovršetak Muzeja Alke – kaže dr. Jukić.

toni paštar, foto: arhiv cropix



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:26