StoryEditorOCM
DalmacijaPUKOTINA SE OPASNO ŠIRI

Velimir Jurić: Zvona nam ne zvone kao prije i to nam fali u mistu

Piše PSD.
27. svibnja 2014. - 23:42

Vranjičanin Velimir Jurić, 85-godišnjak koji za sebe veli da je “skoro jedan od najstarijih u mistu”, ne miri se tako lako s time da još uvijek nije prikupljeno dovoljno novca za sanaciju napuklog zvonika njihove župne crkve svetog Martina, a time i za vraćanje u funkciju svih zvona, pa nam se obratio za pomoć.

Njegovu angažiranost u tome, kao i u ostalim akcijama u župnoj zajednici, potvrđuje nam i vranjički župnik don Ivan Matković, koji nam pojašnjava detalje potrebne sanacije zvonika.

- Radi se o tome da je prije jedno tri godine primijećena pukotina na našem zvoniku, u neposrednoj blizini zvona, na vitalnom nosivom dijelu kupole zvonika, a koliko se može pratiti, pukotina se i povećava. Čim je to primijećeno, obustavili smo zvonjavu s dva veća zvona, te smo nastavili zvoniti samo s malim, jutrom, popodne i navečer, budući da smo smatrali da postoji opasnost da zvonjava još poveća pukotinu na zvoniku – ističe župnik.

Nakon nekog vremena primijetili su, kaže, da je pukotina opet povećana, pa su obustavili i redovitu zvonjavu malim zvonom, te se sada samo po potrebi “slavi” ili “breca” u skladu s liturgijskim razdobljem - navodi župnik.

Župljani prikupili 50.000 kuna, donatori 91.500

Krenulo se potom u akciju, tražili su ovlaštenog stručnjaka za procjenu stanja zvonika u cjelini, a napose ovoga dijela na kojemu se pojavila pukotina. Ovlašteni stručnjak napravio je projekt sanacije s troškovnikom, a radi se, zapravo, ne samo o sanaciji zvonika u građevinsko-statičkom smislu, nego i nosive konstrukcije zvona, za koju je ustanovljeno da je tehnički zastarjela i neprikladna za zvonjavu koja bi bila primjerena težini zvona, saznajemo. Tako je ukupan trošak svega spomenutog, prema izračunu stručnjaka, oko 400 tisuća kuna – govori župnik don Ivan, s napomenom da je troškovnik napravljen prije otprilike dvije i pol godine.

Don Ivan je potom pozvao župljane na akciju kako bi svi zajedno pokušali prikupiti potreban novac, na što su se oni odazvali, naravno, prema svojim mogućnostima, i do sada su prikupili nešto manje od 50 tisuća kuna, a od raznih donatora, kojima ovom prigodom također zahvaljuju, pristiglo je u tu svrhu još 91.500 kuna, od čega je, razumljivo, najveći dio dala Splitsko-makarska nadbiskupija - veli župnik.

- Kada bismo sakupili barem polovicu tog iznosa od 400 tisuća kuna, mogli bismo raspisati natječaj za izvođača radova – nada se don Ivan Matković, ističući kako je zvonik pod zaštitom, kao kulturno dobro, pa je bio potreban i poseban konzervatorski elaborat.

’Pomozite nam da spasimo vranjička zvona!’

- Pomozite nam da spasimo vranjička zvona! – uključuje se dalje u naš razgovor ponovo šjor Velimir, koji je inače rođen 1929. godine, te se, kaže, ponosi i time da je vršnjak ovog zvonika, iako su neka od zvona još i starija. U svim tim akcijama za župu ne remeti ga, kaže, ni to što je potpuno gluh, pa sa sobom, uz dokumentaciju, nosi i ploču na kojoj piše i tako se sporazumijeva.

- Zvona nam ne zvone kao prije i to nam fali u mistu – kaže nam šjor Velimir koji je, među ostalim, bio i incijator akcije obnove barjaka “Vojske srca Isusova”, izrađenog još davne 1910. godine, koji se nosi u procesijama, a i autor je knjižice “Vranjički barjak Vojske Srca Isusova na Euharistijskom kongresu u Omišu 1932. godine”.
Za sve one koji bi se htjeli uključiti u akciju mogu se obratiti u vranjički župni ured na brojeve telefona 247-177 i 367-466, gdje će dobiti sve potrebne detalje.

Bilo bi lijepo da vranjička zvona ponovno zvone kao nekada, to više i što se Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta župe sv. Martina u Vranjicu uključila lani u europski projekt “Stope sv. Martina” koji promiče i čuva hrvatsku tradiciju štovanja ovog sveca, uz ostale gradove diljem Europe.

Mia Sesartić
Snimio Duje Klarić/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:47