StoryEditorOCM
Dalmacijačeka nas toplinski val

Za vikend nigdje bez kape i boce u ruci

Piše PSD.
5. lipnja 2014. - 13:32

Prvi ovogodišnji toplinski val s temperaturama zraka od 30 Celzijevih stupnjeva već zahvaća Hrvatsku, zbog čega je i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio upozorenje na toplinske valove, koje je još “u zelenom”, što znači da trenutno nema opasnosti, no ako je suditi po najavama za dane vikenda, vrlo je vjerojatno da bi se i tablica DHMZ-a mogla promijeniti.

Ivana Havrle Kozarić, dežurna prognostičarka u DHMZ-u, potvrđuje kako je riječ o prvom jačem zatopljenju koje će za vikend “donijeti” i visoke temperature.

Četiri razine upozorenja

– Naš sustav djeluje tako da glavne službe u državi moramo upozoriti na ekstremna meteorološka zbivanja. Na temelju prognostičkih modela naših sustava, među kojima je i “Aladin”, izračunavamo vrijeme kad ćemo upozorenje objaviti. Tako na temelju prognoze temperature zraka za sljedeća četiri dana DHMZ objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine koja imaju četiri razine: nema opasnosti, umjerena opasnost, velika opasnost i vrlo velika opasnost.

Za sada još uvijek opasnosti nema, no nastavi li vrućina, u petak ćemo znati mnogo više hoće li se upozorenje za toplinski val podignuti na višu razinu – kaže Ivana Havrle Kozarić.

Taj sustav provodi se od 15. svibnja do 15. rujna, a budući da je iza nas razdoblje kišnog i vrlo promjenjivog vremena, ovo je prvi put da su se ostvarile meteorološke pretpostavke da se upozorenje i primijeni. Srijeda je već posvuda bila u znaku temperatura zraka viših od 25 stupnjeva, a prema podacima DHMZ-a najtopliji su bili Knin s 27 i Split s 26 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val, nije na odmet napomenuti, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, posebno kod osjetljivih skupina, poput male djece, kroničnih bolesnika i starijih osoba. Zato je uvijek dobro poslušati preporuke kako bi, ako se ikako može, trebalo izbjegavati izlaske na sunce usred dana.

Sunce je u ovo doba godine najjače, a koža osjetljiva, pogotovo ove godine kada dosad nije ni bilo većih mogućnosti za sunčanje i zbog toga može doći do ozbiljnih problema, a u nekim slučajevima s kobnim posljedicama. Ako je izlazak na sunce nužan, uvijek sa sobom treba ponijeti kapu ili šešir, te imati makar bocu umjereno hladne vode i povremeno se rashladiti.

Zbog sunca su u opasnosti oni koji rade na otvorenom jer za njih nema druge opcije, pa bi i o ovome poslodavci trebali voditi računa. Čekaju nas, dakle, vrućine s kojima će se i more zagrijavati, no oprez i pri ulasku u more jer vrućine od preko 30 stupnjeva i nagli ulazak u hladno more nisu uvijek najsretnija kombinacija.

ojdana koharević

Dalmacija u crvenom

Uzbuna za toplinski val još nije na snazi, no zato je karta s UV indeksom već “obojila” Dalmaciju u crveno. To znači da je UV indeks, koji označava opasnost od sunca, vrlo visok i iznosi od 8 do 10, a samo skalu iznad je onaj ekstremni nalik elementarnoj nepogodi.

Malo kvasine i vode za spas

Proizvođačima i prodavačima napitaka neće se svidjeti ovo, ali sokovi i gazirana pića nisu najbolje osvježenje za vrućinu. Umjesto zaslađenih sokova, dobro je uzeti vodu, prije običnu nego mineralnu, a postoji li mogućnost da se u vodu razrijedi malo vinskog octa ili kvasine po receptu naših težaka ili onog jabučnog octa, to je zapravo najbolji napitak koji daje dovoljno svježine, a ne izaziva žeđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:13