StoryEditorOCM

Dan Grada Vrgorca: ruralni krajevi na rubu propasti

Piše PSD.
30. lipnja 2014. - 10:43
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade Grada Vrgorca, obilježen je Dana grada i blagdana sv.Petra i Pavla, nebeskog zaštitnika ovog mjesta.

Među brojnim uzvanicima, gradonačelnicima i načelnicima susjednih gradova i općina, sjednici je nazočio i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, te izaslanstva gradova prijatelja- Ogulina, Gospića i češkog Vsetina. Ove godine osobnu nagrade dobio je prof. Slavko Vujčić, prosvjetni radnik koji je odgojio generacije učenika, pored toga Vujčić je i strastveni lovac koji je pokrenuo neka lovačka društva, u svom rodnom kraju.

Laureati

Jedno vrijeme je bio i predsjednik Mjesnog odbora Duge Njive, te gradski vijećnik. Skupna nagrada otišla je u ruke Kulturno-umjetničkog društva ‘Dusina’, ovo društvo veće godinama na brojnim manifestacija diljem Hrvatske i susjednih zemalja na najbolji način prezentira Vrgorac i svoje selo Dusinu.

Tinov grad proslavio je još jednu veliku obljetnicu. Naime, 28.lipnja, točno prije 24 godinu u Vrgorcu je osnovan Zbor narodne garde (ZNG), u sjećanje na taj dan pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja na Paklini i na taj način odali počast svojim stradalim suborcima, hrvatskim vitezovima, koji su položili život za domovinu.

Vrgorački gradonačelnik Boris Matković u svom govorom, oštro je kritizira aktualnu državnu vlast, koja se po njemu prema ovom kraju odnosi maćehinski.

- Čovjek mora opstati i živjeti u ovim ruralnim krajevima, bezobzira na ova teška vremena. Mi se borimo unatoč brojnim problemima, osim potpore Županije nemamo nikakvu podršku u projektima od strane ove Vlade i njezinih ministarstava. Zbog toga su stali gotovo svi projekti od odvodnje viška voda iz vrgoračkih polja, izgradnje gradske kanalizacije, pa do projekta brze ceste Ravča-Drvenik. Sad nas žele dokrajčiti Zakonom o regionalnom razvoju - kazao je između ostalog Matković. Vrgorac već godinama ima dobru suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

Može se otvoreno reći kad god nešto zaškripi, a u posljednje vrijeme puno toga, Županija uskače u pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. Prvi čovjek Županije Zlatko Ževrnja istaknuo je kako će i dalje pomagati ovom kraju, no i on smatra da bi Zakon o regionalnom razvoju mogao zaviti Vrgorac i

Dalmatinsku zagoru doslovno u crno

- Ove godine uložili smo oko osam milijuna kuna u cestovnu infrastrukturu, pomažemo sport, kulturu, poljoprivredu…. Međutim, treba reći kako bi prema prijedlog novog zakona Vrgorac sljedeću godinu mogao ostati bez 16 milijuna kuna. Ne treba posebno isticati što bi to značilo i koliko bi problema stvorilo. Stoga se mi oštro protivimo tom zakonu - istaknuo je Ževrnja.

Branko Dragičević, predsjednik Zavičajne udruge Vrgorčana u Splitu, uručio je Matkoviću dar i zahvalio mu na potpori koju rgorac pruža ovom Društvu u Splitu. Proslava je završila koncertom na Korzu, uz Flash Back bend, KUD-ovi ‘Vrgorska krajina’, „Dusina“, Folklorni ansambl „Matokit“, te zumbe by Jozefina i Antonela.

MATE PRIMORAC

U etno selu Kokorići Pervanov ‘Amen’

Posebno svečano bilo je u etno selu Kokorićima, gdje je umjetnik Anđelko Pervan, predstavio svoju novu zbirku pjesama pod imenom „Amen“. Više od 100 posjetitelja privuklo je predstavljanje Pervanove knjige, koji su uživali u pjesničkom opusu neponovljivog majstora poezija iz Kokorića.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:31