StoryEditorOCM
Dalmacijaukinut mu odjel

HDZ-ovci okrenuli leđa Omrčenu i stali na stranu šefa Ževrnje

Piše PSD.
31. ožujka 2015. - 17:01
'Kad ne možeš smijeniti pročelnika, ukini mu odjel' ova rečenica vijećnika Vedrana Lendića oslikava najvažnije zbivanje sa sjednice Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije o preustroju županijskih odjela kojim su ukinuta dva odjela, prosvjete i sporta, te zdravstva i socijalne skrbi te pripojeni u novi Odjel za društvene djelatnosti.

Vjerojatno bi ovaj županov preustroj kojega je sam obrazložio vijećnicima prošao bez komentara da nije riječ o Odjelu, točnije o pročelniku Zdravku Omrčenu za kojega se u kuolarima već duže priča kako nije na listi najomiljenijih županovih ljudi. Pričalo se čak kako je Omrčen, unatoč izvrsnim rezultatima u svom resoru, pred smjenom, no do smjene nikada nije došlo.

Ulje na vatru doliveno je pogreškom u Omrčenovom odjelu oko asistenata u nastavi, pa iako se i tada govorilo kako je Omrčen kao pročelnik gotov i tada je ostao na čelnom mjestu ovog važnog resora.

Županijskim hodnicima već dulje se vrte priče kako se župan Ževrnja pod svaku cijenu želi riješiti Omrčena, a za to mjesto već ima i kandidata. S druge strane čuje se kako Omrčen, kao veliki radnik i znalac svoga posla, uživa nepoljuljani ugled u stranci, ali i u državnom vrhu koji je, podsjetimo, u rukama njihovih političkih oponenata.

Župan je svoju odluku obrazložio kratko:
- Imao sam priliku sagledati sustav vidjeti kako bi sve moglo bolje izgledati s manje odjela - kazao je Ževrnja odbijajući bilo kakvu vezu preustroja i Omrčena.

Ževrnjin preustroj listom su na govornici hvalili gotovo svi HDZ-ovci ne govoreći o sudbini svog stranačkog kolege Omrčena. Usprotivili su se oporbeni, a najglasniji i najjasniji bio je Makaranin Vedran Lendić navodeći kako je u situaciji kad se ne može maknuti čovjek, najlakše ukinuti odjel aludirajući na Omrčena.

Odluku vijećnika Omrčen je dočekao mirno, a zamoljen da komentira kako je ostao bez odjela i pročelničke funkcije kratko je smiješeći se rekao:
- Nisu ga ukinuli već spojili sa zdrvstvom i socijalom.

Zbog Omrčena je u sjeni otišlo ukidanje resora zdravstva i socijale, a dosadašnja pročelnica ne zna kako će sve dalje funkcionirati, hoće li isti ljudi voditi svoje odsjeke ili će biti birani novi. Kako bilo za novi županijski odjel sigurno će biti izabran novi pročelnik, a na to župana obvezuje i zakon.
- U roku od šest mjeseci treba se donijeti odluka o pročelniku - potvrdio nam je župan Ževrnja.

OJDANA KOHAREVIĆ

Uskoro sjednica o eksploataciji nafte u Jadranu

Među vijećničkim pitanjima najviše je bilo onih iz zdravstva, a vijest koja se čula nimalo neće razveseliti Imoćanke jer ginekologa u ovom gradu do daljnjega - nema. - Natječaj je u tijeku, stiglo je nekoliko molbi no nijedan od kandidata ne ispunjava sve uvjete tako da do daljnjega ginekologa u tom gradu nema, snalazit ćemo se povremenim dolascima kao do sada no stalnog ginekologa do daljnjega neće biti kazao je vijećnicima ravnatelj Doma zdravlja drPetric.

Vijećnici bi uskoro mogli imati tematsku sjednicu o eksploataciji Jadrana, a to pitanje potaknuo je, nezavisni Nikša Jajac pitajući župana Zlatka Ževrnju i predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara planiraju li sazvati tematsku sjednicu o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu.  Obojica su kazali kako će to učiniti jer je riječ o važnom pitanju.

Vijećnik Mile Dadić pitao je koliko je aktualna Vlada dala novca Viteškom alkarskom društvu:
- To se krije kao zmija noge, oni idu u Zagreb, vraćaju se, onaj ministar kojega ja zovem Obećanko (ministra Branko Grčić op.a. ) uvijek govori o milijunima, a novca nigdje - zavikao je Dadić.

Vijećni su izglasali sve predložene kandidate za županijske nagrade a dobitnici su Dr Branimir Lukšić(posthumno) , fra Marjan Mate Mandac, Anđelko Rađa dobili su županijske nagrade za životno djelo. a Ivica Bašić, Petar Fabjanović, Ivan Kozlica, Nikola Listeš, Nenad Vrandečić, dobitnici su osobnih nagrada Splitsko dalmatinske županije, najviših županijskih priznanja koja se dodjeljuju pojedincima i udrugama uz Dan županije 14.travnja.

Skupne nagrade dobili su Caritas Splitsko dalmatinske županije, Udruga oboljelih od kolagenoza, Udruga veterana domovinskog rata 158.brigade i 6.pukovnije, Vaterpolo klub Jadran te Viteško alkarsko društv Sinj.

Prijedlozi za nagrade upućeni su županijskim vijećnicima te će nakon njihovog glasovanja sva županijska priznanja po običaju biti dodijeljena na svečanosti u čast Dana županije, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika 14.travnja. 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:34