StoryEditorOCM

Dugopolje: u pogon pušteno 16 km plinske mreže

Piše PSD.
12. svibnja 2015. - 20:44
Tvrtka EVN Croatia u utorak je u Dugopolju pustila u pogon 16 kilometara izgrađene plinske mreže, čime je Dugopolje postalo prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji s funkcionalnom i sigurnom plinskom mrežom, a uskoro se očekuje i priključenje prvih potrošača.

U idućih nekoliko tjedana u poslovnoj zoni Podi u Dugopolju, na izgrađenu plinovodnu mrežu priključit će se tridesetak gospodarskih objekata, kazao je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, koji je s direktorom EVN Croatia Wernerom Casagrandeom paljenjem plinske baklje pustio u pogon izgrađenu plinsku mrežu.

Ževrnja je podsjetio kako je prije nekoliko godina završen magistralni plinovod od Bosiljeva do Dugopolja, a za koncesionara za izgradnju plinsko-distribucijske mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji na natječaju je izabrana kompanija EVN Croatia, tvrtka kći austrijske kompanije EVN.

Naglasio je kako je zemni plin najčišći energent i kako je jeftiniji u odnosu na druge energente, što omogućuje poduzetnicima da tako smanje troškove poslovanja i postanu konkurentniji, a i ostalim korisnicima omogućuje financijske uštede.

EVN je krajem 2013. počeo s izgradnjom plinske mreže u Dugopolju, a Casagrande je istaknuo kako se raduju prvim korisnicima koji su prepoznali mnoge pogodnosti plina u odnosu na druge energente.

Istaknuo je kako je u tijeku izgradnja visokotlačnog plinovoda u smjeru Splitu te najavio kako će se u 2016. godini zainteresirani korisnici plina u tom gradu moći početi priključivati na plinsku mrežu.

– Za nas je Splitsko-dalmatinska županija iznimno važno tržište, u koje ćemo za izgradnju plinovoda investirati oko 20 milijuna kuna, a ukupna investicija u sve tri dalmatinske županije – Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku – iznosi oko 120 milijuna kuna – rekao je Casagrande.

Načelnik općine Dugopolje Stanko Balić kaže kako veliko zanimanje za priključenje na novoizgrađenu plinovodnu mrežu postoji i među vlasnicima privatnih kuća i objekata u Dugopolju.

D. R.
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:09