StoryEditorOCM
Dalmacijakonačno zima

Zapuhala je bura: temperaturne razlike u par kilometara i po 9 stupnjeva

Piše PSD.
30. prosinca 2015. - 09:33
Utorak je bio zadnji, temperaturno ugodan dan u cijeloj zemlji, a kako smo i predviđali, na kraju godine stiglo je zahlađenje, u noći s utorka na srijedu posvuda je zapuhala bura.

Najhladnije je jutros u Biskom kod Trilja jer je tamo jutros izmjereno 2 stupnja ispod nule, a samo stupanj više jutros se mjeri i na jugu jugu zemlje, u Grudi, te na biokovskom vrhu sveti Jure, no zbog bure je i osjet hladnoće znatno veći. Najjača bura puše u Podvelebitskom kanalu zbog čega je djelomično prekinut promet, no bura je nakon sjeverne Dalmacije zapuhala duž cijele obale i na otocima, no za sada jak vjetar ne stvara probleme u pomorskom prometu.

Za razliku od prošlih dana jutros nigdje nema magle koja je bila uobičajena pojava u kotlinama, a posebno na šibenskom području. Umjesto magle, jutros je vedro uz buru, a jedno od najhladnijih područja jutros je šibenska okolica jer je u Bilicama nadomak Šibenika izmjereno samo 2 stupnja iznad nule.

U isto vrijeme, na koji kilometar udaljenosti, u samom središtu grada izmjereno je 7 stupnjeva. Šibenik sa 7 i Zadar s 5 stupnjeva Celzijusovih jutros su najhladniji veći gradovi, a osim na sjeveru Dalmacije jutros je prohladno i na otocima. Tako je, prema podacima meteorološke postaje pljusak.com među najhladnijim mjestima Vela luka gdje je jutros samo 2 stupnja iznad nule.

Hladno jutro uz buru osvanulo je u cijeloj Zagori, u Drnišu je samo stupanj iznad nule, u Hrvacama 4, u Muću 5 stupnjeva iznad nule, u Kninu 6 stupnjeva Celzijusovih. Od svih mjesta na šibenskom području najtoplije je jutros u Rogoznici, 8 stupnjeva, a splitsko područje je još uvijek nešto toplije, u Solinu je 9, koliko je jutros i u Makarskoj, u Kaštel Gomilici 10 stupnjeva Celzijusovih.

Najugodnije je jutros na najjužnijim otocima, na Palagruži je 11 stupnjeva, a Dubrovnik je s 10 stupnjeva Celzijusovih jutros najtopliji veći grad na obali.

Što nas čeka do kraja dana? Predzadnji dan ove godine označit će vedro vrijeme, ali i jaka bura, mjestimice i olujna bura, a do noći će posvuda još zahladiti.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:56