StoryEditorOCM
DalmacijaKontroverzno liječenje

Apel roditelja teško bolesnog mladića: Sin nam umire u kninskoj bolnici jer nam ga ne daju liječiti zakonom zabranjenom metodom

Piše PSD.
27. studenog 2015. - 15:20
U redakciju Slobodne Dalmacije u petak je stiglo priopćenje odvjetničkog ureda Vladimira Gredelja koji se javnosti obratio u ime Zorke i Jovice Bradaša, roditelja teško bolesnog Miloša koji se nalazi u teškom stanju u kninskoj bolnici. Miloševi roditelji tvrde kako im sin umire zbog neadekvatnog liječenja te im uskraćuju pristup Milošu.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:


Na zahtjev roditelja 23 godišnjeg, teško bolesnog Miloša Bradaša , Zorke i Jovice Bradaš, kojeg drže zatočenog u bolnici u Kninu , ne dopuštajući čak niti roditeljima posjete svom sinu i preuzimanje brige za njegovo zdravlje zamoljen sam alarmirati svekoliku javnost jer njihov sin može svakog časa umrijeti ako se adekvatna , zakonom zabranjena terapija najžurnije ne započne. U ime roditelja pozivam sve slobodno misleće medije, političke čimbenike i i same građane da podignu svoj glas u ime prava na život , a poglavito institucije koje su dužene brinuti da temeljna ljudska prava i slobode, ne postanu ili ostanu tek demokratski ures Ustava RH i Europske povelje. Odgovornost za njegovo život i zdravlje spreman je preuzeti Huanito Luksetić, kojeg su roditelji pozvali vjerujući u njegovu metodu liječenja i učinkovitost ulja od kanabisa.

Kao odvjetnik, i borac za ljudska prava sui generis, uzimam si slobodu u ime roditelja nesretnog Miloša Bradaša postaviti nekoliko pitanja . Imaju li liječnici bolnice u Kninu pravo u ime «svetog trojstva», zakonodavac , zdravstvo, farmaceutska industrija pod krinkom brige za zdravlje čovjeka i građanina , u ime Ustava i zakona RH ograničiti na smrt bolesnima , pravo na uporabu samo onog lijeka koji dopušta «sveto trojstvo» , iako takovo neefikasno liječenje vodi u sigurnu smrt čovjeka . Nije li takvo poimanje vladavine prava u suprotnosti sa temeljnim ljudskim pravom, «pravom na život» . Ne uvodi li se na taj način na mala vrata smrtna kazna za one kojima još jedino alternativni pristupi liječenju može pomoći da prežive. Kako je to moguće u zemlji u kojoj je smrtna kazna nedopuštena čak i za počinitelje najtežih kaznenih djela ?

Posebno pozivam ministra zdravlja Sinišu Vargu, te Hrvatski helsinški odbor gospodina I.Z.Čička na bezodložno uključenje u ovu dramu u kninskoj bolnici i domu obitelji Bradaš.

Ukoliko se u idućih 24 sata ne razriješi ova neprihvatljiva situacija opasna po život Miloša Bradaša, održat ću u nazočnosti njegovih roditelja Konferenciju za tisak u ponedjeljak ili utorak o čemu čete biti pravovremeno obaviješteni kada bi Vam se uz mene obratili roditelji Bradaš i Huanito Luksetić.

TKO IMA PRAVO ODUZETI NA SMRT BOLESNIMA ČAK I NADU NA IZLIJEČENJE? JESU LI TO ISTI ONI KOJI NE DOPUŠTAJU NA SMRT BOLESNIMA KOJI UMIRU U MUKAMA DA SI TE MUKE SKRATE I DOSTOJANSTVENO UMRU?

U Bjelovaru , 27.studenog 2015.godine

U ime Zorke i Jovice Bradaš

Vladimir Gredelj, odvjetnik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:50