StoryEditorOCM
DalmacijaHVARSKA INICIJATIVA

Mladi spajaju otoke

Piše PSD.
24. studenog 2015. - 19:39
U Velom Grablju završio je prvi međuotočni susret mladih koji su trenutno umreženi s ciljem stvaranja komunikacijske platforme što bi ubuduće trebala pomoći u mapiranju aktivnih otočnih organizacija i pojedinaca, kreirati kanal komunikacija, te ih ojačati na svim hrvatskim otocima.

Susret je okupio predstavnike organizacija s otoka Korčule, Hvara, Brača, Šolte, Visa i Prvića. Osim njih u ovoj za sada neformalnoj inicijativi nalaze se još Lastovo, Murter i Susak, a plan je u što skorije vrijeme okupiti i predstavnike ostalih hrvatskih otoka koji djeluju unutar smjernica svog održivog razvoja.

- Također je potrebno naglasiti da je Susret dio projekta "Mladi za otok, otok za mlade" što ga financira Ministarstvo regionalnog razvoja unutar modela "Razvoj jadranskih otoka", a inicijator te ideje je udruga "Održivi otok" iz Jelse.

Partner projekta je LAG "Škoji", suradnik udruga "Buđenje" sa Šolte (Maja Jurišić), dok nas je ovom prigodom s izuzetnim uvažavanjem ugostila udruga "Pjover" iz Velog Grablja u svom novootvorenom Domu Sanjara - kazala je Irena Dorić, predsjednica udruge "Održivi otok".

Mladi su raspravljali o postojećim modelima (prednostima i nedostacima) suradnje organizacija civilnog društva s JLS-om, te o korištenju javnih prostora kao društvenih centara što su predstavili akteri nove hvarske inicijative PlatFORma. Osim toga, sudionici su intenzivno radili na strateškom planiranju same platforme komunikacija među otocima što je izvrsno moderirala Romana Tomić iz udruge "Deša" iz Dubrovnika.

Sljedeća prilika za okupljanje organizacija koje djeluju na hrvatskim otocima je 11. prosinca u Splitu u sklopu završne konferencije edukativnog projekta "More mogućnosti", što se provodi na Šolti s ciljem edukacije otočnoga stanovništva o razvijanju projektnih ideja i poticanju samozapošljavanja na škojima.

M.Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:01