StoryEditorOCM

Bračani plešu s robotima

Piše PSD.
10. prosinca 2014. - 22:19
Osmašica Stella Marinković našla se pred zanimljivim zadatkom. Naime, tu nagrađivanu mladu plesačicu dvoje prijatelja iz razreda zamolila su da im osmisli plesnu koreografiju. Iskusnoj Stelli ne bi to bilo ništa neobično da se u plesu nisu pridružila dva neobična sudionika – roboti.

Tonči Franulić i Frane Števanja, njezini vršnjaci, robotičari su koji su znanje stekli na radionicama u Zagrebu, kasnije u Supetru i Bolu pod vodstvom profesora Ivice Kolarića.

Nakon sudjelovanja na natjecanjima Robo alke i Robo Rescue A (spašavanje žrtava) vrsni mladi programeri iz Supetra ovog puta su se odlučili okušati i u RoboDanceu. Plesne korake robota s lakoćom su osmislili te programirali, no valjalo im je ekran kompjutora, u svrhu natjecanja, zamijeniti plesnim podijem.Tako je na scenu stupila Stella.

- Prilagođavala sam se ja robotima, ali i oni meni, sa smiješkom priznaje Stella koja je u pomoć pozvala svoju dvije godine mlađu sestru Miu, a pridružio im se plesač Paul Lombardić.

Natjecanje u Varaždinu

Ubrzo su i oformili svoje druženje, nazvali se Klub mladih tehničara Sveti Petar, a nastavnica tehničke kulture Danica Plastić pružila im je podršku i postala mentoricom.

Upravo će Paul predstavljati svoj klub na natjecanju u Varaždinu gdje kreću u skupljanje važnih bodova potrebnih za daljnje natjecanje. Riječ je o prvom kolu natjecanja Robolige koja kroz tri kola bira hrvatsku reprezentaciju za svjetsko natjecanje iz robotike koje će se 2015. godine u srpnju održati u Kini.

Mladim plesačima/tehničarima ocjenjivat će se koreografija, ali i koreografija robota, te slikovna prezentacija na videozidu o pripremama za konačni izgled. Klub postoji tek nekoliko mjeseci, no robotika je u supetarskoj osnovnoj školi već duže prisutna aktivnost.

Uz odlične rezultate (prva i jedno drugo mjesto) koje su Tonči i Frane postigli s robotima alkarima na natjecanjima u Zadru, Šibeniku i Zagrebu, Frane se može pohvaliti i prvim mjestom na natjecanju u Austriji u travnju ove godine, u disciplini robotskog spašavanja žrtve (Robo Rescue A Primary).

Roboti koji će ih pratiti u plesnim koracima za ovu priliku su posuđeni, premda se klub nada da će ih jednom imati i kao svoje stalne članove.

Ivana Gospodnetić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:55