StoryEditorOCM
DalmacijaNOSI NAS RIJEKA

Cure, neka vam se haljine lijepo rašire

Piše PSD.
11. svibnja 2015. - 10:21
Popravi si tekstil!

- Zategni kosu!

- Ne trči na pozornicu, na lijevo više stani...da ste u istoj razini...

- Vi, cure u krugu, jednom se okrenite, neka se otklope i lijepo rašire haljine...- upute prije fotografiranja na pozornici, pazeći na svaki detalj, daje 24-godišnji Osječanin Luka Poljak folklorašima “Jadra” iz Kučina, gdje je od prošle godine voditelj prvog ansambla.

Kada se lani u listopadu iz Đakova, gdje je do tada studirao, prebacio na treću godinu u Split, na znanstveni studij filozofije i teologije Katoličko-bogoslovnog fakulteta, folkloraško srce ipak nije moglo bez plesa, bez kola. Tako trenutno pleše u KUD-u “Brodosplit”, a u Kučinama vodi prvi ansambl Hrvatskog folklornog društva “Jadro”, tridesetak mladih koji su, kažu nam, oduševljeni svojim mladim voditeljem.

Zaigrao  u 13.

- Poljak!? Ima tog prezimena i u Solinu – komentiramo.

- Mi smo od sinjskih Poljaka, baba i dida su podrijetlom iz Glavica kod Sinja, a majčini su pravi šokci, iz Bizovca – pojašnjava nam Luka svoje veze s Dalmacijom.

Luka je rođen u folkloraškoj obitelji, otac Zoran je bio plesač i umjetnički voditelj više KUD-ova, među kojima i ansambla HKUD-a “Osijek 1862.”, a i majka Marija bila je dugogodišnja članica tog društva. Otac je do prošle godine, do odlaska u voditeljsku “mirovinu”, vodio osječki HKUD “Željezničar”, a “Jadro” će uskoro, kao novu koreografiju na repertoaru, imati upravo njegovu točku “Prelo u Lici”.

- To je bila još jedna u nizu folkloraških ljubavi ovjenčana brakom, pa s ponosom na sve to mogu reći da sam zaista dijete folklora – želi nam Luka pojasniti kako je zapravo nekako posve prirodno da je i on počeo plesati kao dječak, sa 13 godina, a sa samo 16 ljeta je organizirao prvu međunarodnu turneju za KUD “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina, koji su 2008. godine otišli u Istanbul.

- Moji roditelji su mi najveći uzor u život i oni su me usmjerili na folklor. Mada, moram priznati da u početku, kad su mi prvi put predložili da krenem na probe, ja sam se bome nećkao. Jedno mjesec dana nisam bio pretjerano oduševljen, ali onda se dogodio onaj jedan klik u glavi kad vidite da su to jako prijazni ljudi, da su to, kako bih rekao, baš veseljaci, ugodno vam je u tom društvu i jednostavno osjećate da iza toga svega uvijek ima nešto više...- o duši folklora će Luka.

Svoju prvu koreografiju “potpisao” je, kaže, s 19 godina kada je u Otoku kod Vinkovaca istraživao Kraljičke običaje, a do sada ih je ukupno postavio desetak. Pohađa seminare folklora gdje uči o tradiciji, a ujedno je i sam bio predavač i demonstrator na predavanju o plesnim zonama u Hrvatskoj.

Nastupao je kao plesač u profesionalnim kazališnim izvedbama, zahvaljujući folklornom amaterizmu uspio je obići zemlje od istoka, poput Indonezije, na zapad do Meksika, nastupajući na velikim inozemnim turnejama.

Sakuplja narodne nošnje, brižno ih čuva, kao i stručnu literaturu koja mu pomaže u radu...Na Đakovačkim vezovima dobio je i medalju za najbolje nošeno narodno ruho. Teško je, zapravo, pobrojati sve Lukine aktivnosti vezane za narodnu baštinu.

- Atmosfera u ansamblu je odlična i voditelj je dio njihovih druženja - drago je i predsjednici “Jadra” Smiljani Žeravici i dopredsjednici Mariji Marković.

Pletenice, điletini...

- Cure su uvijek brojnije, ali možemo se pohvaliti da imamo i petnaest mladića. Mladi nam dolaze ne samo iz Kučina, već iz Mravinaca, pa i s Brda, s Dračevca... - nabraja voditelj Luka.

- I iz Vranjica nas ima - napominje uto i 17-godišnji Drago Mandić odjeven u korčulansku nošnju.

- Društvo je šaroliko, a ono što mene oduševljava jest da su ti mladi jedna velika ekipa, kad se zabavlja svi su pozvani...Oni su moja vječna inspiracija, kad ih pogledate imate osjećaj da možete postići što god hoćete - razvlači se Luki osmijeh dok nam priča o onome što sve planira odraditi u “Jadru”.

- Kad Luka kaže da su lagane probe, završimo s upalom mišića - simpatično će 19-godišnja Marija Maretić koja je 13 godina u ansamblu. Sedamnaestogodišnji Mislav Ivanović i godinu dana stariji Mario Radić hvale mladog voditelja kako je podigao njihov rad na još veću razinu.


- Ima dobar način rada, i kondicijski dosta radimo, učimo nove korake - zadovoljno će i 16-godišnja Magdalena Roguljić. Zar nije dovoljno vidjeti ovo blago na pozornici, kažu, a vrijedno su se i spremali za odijevanje. Oko nas šušur završnih priprema, šminka se, rade se pletenice, namještaju se điletini...I voditelj je dao ruke.

- Ovo je parta, odjevni predmet iz Posavine koje su nosile cure pred udaju – pojašnjava nam Luka, dok nasmijanoj Vilmi Mandić pomaže na glavu zakačiti ukrašene vrpce.

Priča o svakom komadu ili primjerku nošnje s ljubavlju pa nam tako otkriva kako mu je i velika želja da školovanje nastavi na poslijediplomskom studiju etnologije u Zadru.

- To je ono što bih ja nastavio učiti i radio sa srcem. To me ispunjava. Volim slušati o folklornoj baštini raznih zemalja, ali o našoj hrvatskoj ipak ponajviše - govori Luka koji hvali i Kučine.

- Mjesto mi je prekrasno, zapravo taj cijeli gornji dio ispod Mosora ima mirnoću koja mi treba, a opet je blizu grada. Volim krajolike s lijepim pogledom. I uvjeti za rad su odlični, imaju svoju dvoranu, svoje prostore, garderobu... Ne isključujem mogućnost da možda tu i ostanem.

Ajmo reć, prepustio sam se gdje me Jadro nosi... - zaključuje Luka, a mladi ga folkloraši za početak “ponijeli” na pozornicu. Kad su već došli na fotografiranje, rado su odradili i jednu probu.

Mia Sesartić
Snimio Vojko Bašić /cropix

Plesao sam i u finskom folkloru

Kroz razdoblje od deset godina, koliko se bavim folklornim amaterizmom, bio sam član i nastupao za više ansambala i društava: HKUD “Osijek 1862.”, KUD “Tena” iz Đakova, KUD “Brodosplit”, HKUD “Valpovo 1905.”, KUD “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina, KUD “Tomislav” iz Donjih Andrijevaca, KUD “Čepinski Martinci”, KUDŽ “Filip Dević”, pa čak i za finski folklorni ansambl “Ottoset” iz Kaustinena gdje sam proveo godinu dana kao učenik na razmjeni, te otamo nosim također prekrasno iskustvo – nabraja nam ponosno Luka.

I ‘Tripundan’ na repertoaru

U samo tri godine bavljenja etnografijom i koreografiranjem hrvatskih narodnih plesova i običaja, završio je nekoliko folklornih prikaza, od kojih neki još nisu izvedeni. Pobrojali smo: “Dužijanca”, običaj proslave završetka žetve Hrvata Bunjevaca (za Varaždinski folklorni ansambl), “Pjesme i plesovi Bizovca” (za KUD “Brodosplit”), “Pjesme i plesovi hrvatske Posavine”, “Plesovi Hrvata Bunjevaca” i “Tripundan u Boki kotorskoj” (sva tri za HFD “Jadro”), Korčulanska kumpanjija, Otočki kraljičari, Gosponoše iz Bačke, Linđo iz Dubrovačkog primorja, te “Pjesme i plesovi Brodskog Posavlja”. Vokalno-instrumentalne aranžmane za neke od tih točaka, kako nam govori, potpisuju i ugledni folklorni kompozitori Ivan Draženović, pok. prof. Aleksandar Radivojević, te Duško Topić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:43