StoryEditorOCM

Put Oluje: kroz vrleti Dinare do kraljevskoga grada

Piše PSD.
1. kolovoza 2015. - 16:22
U četvrtak ujutro iz Voštana je na 150 kilometara dugu, petu hodnju nazvanu “Put Oluje” krenula skupina od 50 sudionika koji su postavili cilj da 5. kolovoza u 12 sati dođu na Kninsku tvrđavu.

“Put Oluje” prije pet godina pokrenula je Planinarska udruga “Dinaridi” iz Splita uz potporu HGSS-a i pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ovogodišnji pohod, kojemu je uz Županiju pokrovitelj i Imex banka, najmasovniji je do sada. Na put dinarskim vrletima krenulo je 50 sudionika. Interes je bio puno veći, ali je broj ograničen zbog zahtjevne logistike.

Među sudionicima su članovi “Dinarida”, drugih planinarskih udruga, veterani 4. i 7. gardijske brigade – ratnici s Dinare koji su na pohod ponijeli ratne zastave svojih postrojbi, prvi put pripadnici HRM-a i drugi. Vođa hodnje i ove je godine iskusni planinar Ivan Zebić Klepton, koji cijeli dinarski sklop poznaje kao vlastiti džep.

Okupljanje sudionika petog pohoda “Put Oluje” bilo je U četvrtak u ranim jutarnjim satima. Prije polaska u crkvi u Voštanima na njih je Božji blagoslov zazvao don Petar Dukić, a sretno i uspješno putovanje poželio im je dožupan Luka Brčić.

Put dug 150 kilometara sudionici pohoda svladat će kroz sedam dionica u isto toliko dana. Pritom će im se na pojedinim etapama priključivati i drugi sudionici, najviše na posljednjoj dionici od planinarskog doma na Brezovcu do cilja u Kninu.

“Put Oluje” iniciran je u znak sjećanja na Domovinski rat u kojemu su Kamešnica, Vrdovo i Dinara imali golemu ulogu. U Voštanima je bio centar za obuku prvih pripadnika ZNG-a i 4. gardijske brigade, a na Dinari je već akcijom “Zima ‘94.” pokrenut niz oslobodilačkih akcija HV-a kao što su “Skok 1”, “Skok 2” i “Ljeto ‘95.” do same završnice “Oluje.”

– “Put Oluje” ove je godine prvi put uvršten u službeni protokol središnjeg obilježavanja “Oluje” u Kninu. To nam je velika čast i poticaj da ovoj našoj akciji ubuduće posvetimo još više pažnje – kaže Darko Gavrić Čerčo iz “Dinarida”, odnosno HGSS-a.

Tijekom hodnje sudionici će proći uz obnovljeni spomenik poginulim pripadnicima Inženjerije 126. brigade, kod križa koji označava mjesto pogibije Josipa Gorete, kod Spomen-doma i spomenika pripadnicima “Puma” na Velikoj Duvjakuši, te na Jankovu brdu (1780 mnm), najvišem vrhu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je podignuto planinarsko sklonište uz bunker iz Domovinskog rata.

Na svim ovim lokalitetima o događanjima iz vremena Domovinskog rata sudionicima pohoda govorit će ratnici s Dinare iz 4. i 7. gardijske brigade

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:42