StoryEditorOCM
Dalmacija‘INDIJANAC’ U REZERVATU

Makaranin lukom i strijelom krivolovio veprove

Piše PSD.
4. ožujka 2014. - 13:37
Na domak Makarske frcaju smrtonosne strijele koje neodgovorni krivolovci ispaljuju u divlje svinje! I to se sve događa na granicama Parka prirode, na samim obroncima Biokova, a kako je blizu naseljenih područja, lako mogu stradati i šetači.

Cijela krivolovna rabota očito se događa duže vrijeme, ali se sve počelo raspetljavati preksinoć. Naime, u nedjelju nešto malo prije 22 sata, kako doznajemo, u krivolovu na divlje svinje zatečen je muškarac na predjelu Umac, na rubnom dijelu Makarske.

Krivolov nije rijetka pojava, ali se taj “indijanac”, umjesto puškom u lovu na divlju svinju služio profesionalnim lukom i strijelom. Policajci koji su ga zatekli na mjestu krivolova odmah su ga priveli u postaju.

Tragovi u lovištu

Glasine o tome da krivlovci pustoše po Biokovu već se neko vrijeme šire među lovačkim krugovima. Lovačke udruge nisu ostale indiferentne jer su njihovi članovi, osim tih glasina, dobili i druga saznanja po kojima su zaključili kako sve to nisu isprazne priče. Zato su se obratili makarskoj policiji.

- U akciju smo krenuli nakon što smo primijetili tragove krivolova na području Biokova - kaže nam kaže Dragan Srzić, predsjednik Lovačke udruge “Biokovo” iz Makarske.

- Dogovorili smo se i dobro organizirali, pa su u posljednje vrijeme lovci s policijom učestalo vršili ophodnju lovišta. Pokušavali smo krivolovce uhvatiti u više navrata, patrolili smo uporno. I napokon, ova posljednja ophodnja u nedjelju urodila je plodom.

Lovci su obilazili lovište od samoga mraka. Nisu odustajali, satima su patrolirali. I napokon, uočili su svjetla nekog vozila kako se kreće prema šumi. Neopazice su prišli mjestu gdje je nepoznati vozač ugasio svjetla. Uz vozilo više nikog nije bilo, ali je bilo očito da je vozač parkirao auto tako da bi ga što bolje sakrio.

Ubrzo potom primijetili su po šumi i svjetla ručne baterije. Krenuli su za njom te ubrzo došli do Umca. Postalo im je jasno da je riječ o krivlovcu i dalje je stanje moglo postati opasno. Sami mu lovci nisu htjeli prići jer se nije mogla znati njegova reakcija.

Stoga su pozvali policiju, priča nam šef Lovačke udruge “Biokovo”.

Ne čuju se pucnji

- Čim je stigla policija, prišli smo toj lokaciji. Tamo smo zatekli nama nepoznatog čovjeka, koji ne pripada našoj lovačkoj udruzi, niti ga poznajemo kao lovca. Policajci su uz krivolovca otkrili profesionalni luk i strijelu i odmah ga priveli.

Doduše, mi smo i očekivali takvo oružje. Znali smo da se krivolov vrši zabranjenim lukom i strijelom zato što se ne čuju pucnji.

Osim toga, već smo otprije otkrili jednu čeku na kojoj su krivolovci hranili kukuruzom divlje svinje i tako ih mamili pred ciljnike. Nije to jedina na području lovišta Lovačke udruge “Biokovo”.

Ovih zimskih mjeseci provodimo svake nedjelje radne akcije u lovištu, prolaze se tereni i uočavamo tragove krivolova. I mogu vam reći kako je krivolov postao pravi biznis, za svinju od 100 kilograma može se dobiti 2500 kuna. Krivolovci jednostavno ‘utope’ svoju lovinu i dobro zarade. Naime, ulovljene divlje svinje prodaju vlasnicima restorana bez problema.

Ali, valja naglasiti još nešto: ne radi to jedna osoba nego organizirano više njih. Uostalom, na čeki u Umcu gdje je preksinoć uhvaćen krivolovac bile su tri stolice, što je činjenica koja naše tvrdnje potkrepljuje – kaže Dragan Srzić, predsjednik LU “Biokovo” iz Makarske.

Za kazneno djelo krivolova predviđena je uvjetna kazna do godine zatvora.

Ana Dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:19