StoryEditorOCM
Dalmacijazagrijavanje za alku

Dušan Ivandić pobjednik Čoje

Piše PSD.
2. kolovoza 2014. - 22:11
Alkar Dušan Ivandić iz Brnaza pobjedio je u natjecanju za 299. Čoju. Ovaj 48-ogodišnji djelatni dočasnik u 93. zrakoplovnoj bazi OS RH i dragovoljac Domovinskog rata najstariji je između 17 alkara kopljanika.

Svoju prvu Čoju Ivandić je dobio s ukupno 8 punata odnosno s dva pogotka "u sridu" i jednim pogotkom "u dva".

Ivandić je u alkarskoj povorci debitirao 1990. godine kao pratitelj barjaka, a od 1994. godine je alkar kopljanik. Do sada u riznici trofeja ima jednu Baru.

Iako je među boljim alkarima u pogađanju alkarske mete do sada ga je Fortuna zaobilazila pa i prije dvije godine kada se pripetavao za slavodobitnika. Ivandićev alkarski momak je Željko Domazet iz Zelova, također djelatni dočasnik HV.

Čestitajući Ivandiću na pobjedi alkarski vojvoda mr. Ante Vučić na koplje mu je privezao 311 centimetara crvene čoje, tradicionalni simbol pobjede na generalnoj probi pred natjecanje alkara za slavodobitnika Alke.

Uz taj znamen kojega je jašući na čelu alkarske čete u pratnji alkara Kristijana Bikića i Hrvoja Filipovića Grčića pronio ulicama Sinja, Ivandić je pobjedom na Čoji za sebe i svoga momka Željka Domazeta osvojio srebrnu plaketu Alke, a pripada ga i novčana nagrada od 20 tisuća kuna.

Natjecanje za Čoju održano je po lijepom vremenu, a u gledalištu je bilo preko 7 tisuća Sinjana i Cetinjana i njihovih gostiju. U svečanoj loži uz domaćine, predsjednika VAD-a dr. Stipu Jukića i gradonačelnika Ivicu Glavana, bili su članovi uprave VAD-a, gradova i općina cetinskog kraja, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Čoju je, kao i Baru dan ranije, otvorio alaj-čauš Ivica Filipović Grčić pogotkom "u sridu". Rezultati pogađanja alkara u toj trci bili su rijetko viđeni. Ukupno su pogodili velikih 31 punat kroz sedam pogodaka "u sridu", tri pogotka "u dva" i četiri "u jedan" dok su dva alkara pogodila "u ništa", a jedan je promašio alkarsku metu.

U drugoj trci pogodili su takošer odličnih 27 punata s tim da niti jedan alkar nije promašio, a samo jedan je pogodio "u ništa". Treća trka s ukupno 19 punata u gađanju je bila najlošija, ali su ipak pala tri pogotka "u sridu". Ta je trka donijela najviše neizvjesnosti, sve do samog kraja. Poveo je alaj-čauš Filipović Grčić sa 6 punata. Izjednačio je najprije njegov prezimenjak Alen, a onda im se sa dva pogotka "u sridu" u prve dvije trke i "u ništa" u trećoj pridružio i treći prezimenjak Hrvoje.

Iščekivalo se što će učiniti Ivandić s 5 i Mario Šušnjara sa 6 punata iz prve dvije trke. Ivandić je i u trećoj trci pogodio "u sridu" i prešao u vodstvo s 8 punata. Cijelo gledalište bilo je na nogama kada je sa starta zagalopirao Šušnjara. Priželjkivalo se da pogodi "u dva" kako bi se pripetavalo i za Čoju. Šušnjara je, međutim, pogodio "u jedan" pa je 299. Čoja zasluženo pripala Dušanu Ivandiću.

Alkarska nedjelja počinje plotunima mačkula, a nastavlja se procesijom na Grad gdje će se slaviti tradicionalna sveta misa, a prof. dr. sc. Fra Luka Tomašević kroz "sat povijesti" podsjetit će na slavnu sinjsku bitku iz 1715. godine.

Poslije okupljanja kod alaj-čauša alkarska povorka proći će ulicama Sinja i stići u Alkarske dvore na prijem kod alkarskog vojvode gdje će stići najviši gosti i uzvanici na čelu s predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem pod čijim se pokroviteljstvom održava i 299. alkarsko slavlje.

U 16,30 sati ponovno će zatutnjati mačkule, oglasit će se alkarska truba i alkari će početi odlučni boj za 299. slavodobitnika. 

T. Paštar
Foto: Jakov Prkić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:19