StoryEditorOCM
Dalmacijaekološka poruka

Žrnovnička jegulja ‘zaplivala’ na Perunu

Piše PSD.
2. studenog 2014. - 12:21
I Žrnovnica je dobila svoju milenijsku fotografiju s potpisom Šime Strikomana , njegovu 437. po redu. Nastala je na velikom, “fotogeničnom” platou zatvorenog Lavčevićeva kamenoloma na zapadnim obroncima Peruna, a u njoj je sudjelovalo više od 300 mještana koji su na ovaj način odaslali još jednu ekološku poruku.Stanovnici, na čelu s organizatorima, članovima udruge “Žrvanj” žele da se zaustavi nastanak divljih odlagališta smeća, te da mjesto i dalje ostane sačuvano kao predivni dar prirode.

- Bilo je fenomenalno! Sama lokacija je impresivna, uostalom tu se snimala i “Igra prijestolja”. Cijelo mjesto je prekrasno, čovjek zbilja tu ima što vidjeti, od prirodnih do povijesnih znamenitosti. Zamislio sam fotografiju u obliku jegulje, koja se prelama u slovo Ž. Jegulja je jedan od simbola Žrnovnice i čiste vode, kvačica predstavlja žrvanj, sastavni dio mlina, koji je u ovom mjestu još uvijek prisutan, što je danas velika rijetkost.

Za snimanje smo trebali dosta ljudi, ali tu su uskočili članovi “Žrvnja” i djeca iz ovdašnje osnovne škole na čelu s ravnateljicom Matijom Šitum, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Kad snimam, uvijek nastojim da se fotografija koristi za neko opće dobro, a želja nam je svima da ekološka poruka koju smo uputili dopre do što više ljudi - kazao nam je Strikoman, koji je fotografiju snimio s obližnje stijene, uz pomoć ekipe iz HGSS-a.

- Da nije njih, vjerojatno ne bih uspio, bilo bi pogibeljno da sam se sam uputio na taj strmi teren nakon što sam pet sati postavljao scenografiju, komentirao nam je Strikoman, koji je samo u ovoj godini snimio šezdeset fotografija, zbog čega je proboravio na putu dvjesto dana. Sljedeće godine projekt milenijske fotografije slavi svoj petnaesti rođendan, a Strikoman vjeruje kako će u tom razdoblju snimiti i jubilarnu, petstotu fotografiju.

Spomenimo i da udruga “Žrvanj” uskoro obilježava desetu obljetnicu, a najnovija Strikomanova milenijska fotografija krasit će naslovnicu njihova novoga tiskanoga glasila.


ANITA MATIĆ
FOTO: ŠIME STRIKOMAN


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:51