StoryEditorOCM
DalmacijaNE PONOVILA SE

Osvrt na meteorološku 2014.: ubile nas ciklone i biblijski potopi

Piše PSD.
7. siječnja 2015. - 00:00
Zanimljiva, kišna i topla, baš takva je bila protekla 2014. godina. Sada, kad smo ušli u novu, 2015. možemo analizirati prošlih 12 mjeseci koji su našem području donijeli nimalo uobičajeno vrijeme, jer u prosincu je bilo 20 stupnjeva, a u srpnju su lile kiše i potopile turističku sezonu.

Idemo redom, odmah na početku godine nam se dogodilo čak 6 ciklona, od Danijele do Ilije. Donijele su kišu, grmljavinu, pa čak i pustinjski pijesak.

- Ciklone su u siječnju našem području donijele prvi snijeg te godine, i to u višem gorju, a karakteristika za ostala područja je iznimno topao mjesec s temperaturama oko 15 stupnjeva - kaže Rade Popadić iz Crometea.

I sam prelazak iz jednog u drugi zimski mjesec donio je kiše i grmljavine, a veljača je bila u znaku čak osam ciklona. Pamtit će se po kiši, a posebno će je zapamtiti stanovnici Like i Gorskog kotara kojima je ciklona donijela pravu ledenu kišu, doslovno ih okovala ledom i odsjekla od svijeta, pa su posljedice nevremena poprimile razmjere elementarne katastrofe.

Ožujak, s kojim je počelo klimatološko proljeće, donio je četiri ciklone, a s njima kišu, grmljavinu i olujno jugo, no i dalje tople temperature zraka. No hladan prodor stigao je sa ciklonom Zdravka, koja je u unutrašnjosti donijela i malo snijega.

Svibanj je počeo ciklonom Bruno, a završio ciklonom Eva, no inače lijep mjesec donio je razorne poplave Slavoniji i Posavini, a posljedice ove elementarne nepogode stanovnici će još dugo osjećati. U drugim djelovima zemlje vrijeme se smirilo do drugog dijela mjeseca, no tada je došla nova ciklona s novim kišama i zahladnjenjem.

Nestabilan svibanj donio je ubrzo još jednu promjenu vremena, posvuda je zatoplilo, a u Sisku je izmjereno nevjerojatnih 30 stupnjeva. Kraj su ipak obilježile ciklone, a lipanj je donio prave ljetne temperature:

- Prvi val vrućina u 2014. godini trajao je 6 dana, od nedjelje 8. do petka 13. lipnja. U tih nekoliko dana najviše dnevne temperature bile su znatno iznad prosjeka za ovaj dio godine i u mnogim su krajevima najviše dnevne temperature dosezale i prelazile 35°C. U Senju i Kninu se temperatura popela i do 36°C. Ipak, novi temperaturni rekordi za lipanj nisu postavljani - ističu u Crometeu.

Već u četvrtak 12. lipnja sa sjevera se spustila fronta s hladnijim i vlažnijim zrakom, pa su taj dan, kao i sljedeći (petak 13. lipnja) obilježila česta izražena grmljavinska nevremena i u unutrašnjosti i na Jadranu, uz lokalno velike količine kiše u kratkom vremenu.

Kraj lipnja obilježila je još jedna brza, ali prodorna ciklona Hrvoje, a nakon nje nastupilo je gotovo ljetno vrijeme, no samo u prvim danima srpnja, jer se ubrzo nad našim područjem stvorila nova ciklona. Otada srpanj za koji su se vrijedno pripremali turistički radnici i gosti bio je umjesto mjeseca odmora i ljeta mjesec ciklona i kiša. Tako su se jedna za drugom smjenjivale Iskra, Jerko, Klara, Luka i Melisa, noseći kišu, grmljavinu, prave poplave u mjestima uz more i prave probleme svima.

Kolovoz je bio tek nešto manje kišan, pa bi se moglo reći kako smo u tom mjesecu ipak osjetili dašak pravoga ljeta, no ciklone su se više obrušile na kontinenatalni dio zemlje, a manje u Dalmaciji. Rujan, prvi pravi jesenski mjesec, počeo je zato u jesenskom tonu. Prvi tjedan klimatološke jeseni obilježila je višednevna ciklona Simeon s kojom je u mnogim krajevima pala obilnija količina kiše. Poneka mjesta na Jadranu, u gorju te u zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti već su s tom ciklonom premašila rujanski kišni prosjek. Nakon odlaska ciklone Simeon nastupilo je tek kraće smirivanje vremena

I listopad je opet bio u znaku ciklona, no nešto manje nego u rujnu pa nam je podario obilje sunčanog vremena što su iskoristili mnogi na Jadranu kupajući se u moru na sasvim ugodnih 21 stupanj.

Kraj listopada i početak studenog prošao je u znaku stabilnog vremena pod utjecajem prostrane istočnoeuropske anticiklone. Duboka ciklona sa sjeverozapada Atlantika je istovremeno djelovala na vrijeme u zapadnoj i sjevernoj Europi. Frontalni sustav se tijekom utorka 4. studenoga spustio do zapadnog Sredozemlja gdje se počela produbljivati nova ciklona Benjamin, a za njom Celesta pa David. Ipak, studeni nam je ostavio i duža sunčana razdoblja potpuno neprikladna za taj mjesec.

I prosinac je bio više nalik proljetnom nego zimskom mjesecu pa smo više uživali na suncu. I bilo je tako sve do Božića, točnije do blagdana svetog Stjepana kada je potpuni kaos donijela polarna ciklona Ines, okovala Hrvatsku ledom i donijela temperature ispod 20 stupnjeva. Tih dana zabilježena je i jedna povijesna meteorološka zanimljivost jer je na Palagruži pao snijeg prvi put u povijesti meteorološkog mjerenja. Polarna hladnoća tako je zapečatila ovu meteorološki zanimljivu godinu koja je već ušla u arhive, a o njoj će se zasigurno još puno pisati i pričati.

OJDANA KOHAREVIĆ

Vodeni rekordi u Splitu

Klimatološka 2014. u Splitu sa srednjom temperaturom od 17,4 stupnja dijeli zajedno s 1950.,1994. i 2012. drugo mjesto na ljestvici najtoplijih godina od početka službenih mjerenja 1948.. Najtoplija godina bila je 2011. sa srednjom temperaturom od 17,6 stupnjeva.

Uzimajući u obzir referentni prosjek (1961.-1990.) 2014. je toplija od prosjeka za 1,5 stupnjeva, a uspoređuje li se s razdobljem 1981.-2010., toplija je za 1 stupanj.

Trend globalnog zatopljenja nastavljen je i u ovoj godini, podaci govore da je od 10 najtoplijih godina u Splitu čak njih 7 zabilježeno u 21. stoljeću.

Što se tiče oborina, bila je najveća u povijesti mjerenja. Ukupno je palo 1209 mm te je oboren rekord iz nedavne 2010. kada je palo 1126 mm. Prosječno u Splitu padne 825 mm tijekom jedne godine.

Nećemo se smrzavati u siječnju

Što nas čeka u ovoj godini to se nitko ne usudi prognozirati, no Tomislav Kozarić iz DHMZ-a najavljuje što će se s vemenom događati u siječnju.

- Ovaj tjedan nas opet očekuje hladnije vrijeme s burom, no ništa nalik prošlom zahladnjenju. Siječanj nam neće biti hladan, štoviše, bit će topliji od prosjeka - najavljuje Kozarić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:12