StoryEditorOCM

Slomljeno krilo na njih podsjeća...

Piše PSD.
27. siječnja 2015. - 09:54
U ponedjeljak je svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Sinjske te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika “Slomljeno krilo” obilježena 23. godišnjica najveće pojedinačne nesreće pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Toga 26. siječnja 1992. godine poginuli su Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda, pripadnici samostalnog zrakoplovnog voda HRZ-a i PZO-a 4. brigade ZNG-a, pioniri ratnog zrakoplovstva Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U poslijepodnevnim satima te nedjelje, njih petorica i Zvonko Kovačević, koji je pravim čudom preživio, zrakoplovom AN-2, kojim je upravljao Bojan Vojvoda, krenuli su sa sinjskog aerodroma na ratni zadatak. U niskom letu zrakoplov je nedaleko od sinjskog zaseoka Šimci zahvatio žicu dalekovoda koja mu je otkinula krilo te je pao, udario u zemlju i zapalio se. Kovačević je pri padu ispao i ostao živ, a ostala petorica smrtno su stradala. Živote su izgubili dragovoljci Domovinskog rata koji su utemeljili HRZ na području Dalmacije.

Na mjestu stradanja poginulim zrakoplovcima podignuto je spomen-obilježje u obliku slomljenog krila. Poslije svete mise zadušnice u Gospinoj crkvi, koju je predvodio župnik fra Ante Bilokapić, kod spomenika “Slomljeno krilo” održana je komemoracija.

Na spomenik su položili vijence i cvijeće i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih zrakoplovaca, izaslanstvo 93. zrakoplovne baze Zemunik i OS RH, suborci i ratni zapovjednici poginulih zrakoplovaca Matko Raos, Goran Kovačević i Gorki Tičinović, delegacija MUP-a, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, aeroklubova Sinja i Splita, udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i županije i drugi.

Molitvu odrješenja za poginule zrakoplovce predvodio je pater Ivo Topalović, vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zemunik.

TEKST I FOTO: TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:50