StoryEditorOCM
Dalmacijane žele nadvožnjak

Buna u Kaštelima: Na budućoj cesti od Gomilice do Staroga nema niti jedan pješački!

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 14:23
Drago nam je da je napokon počela izgradnja ceste od Gomilice do Staroga. Nemamo ništa protiv radova, ali imamo protiv rješenja i izgleda buduće trase, posebno na potezu od Lukšića prema Kaštel Starom gdje prema projektu nije predviđen ama baš niti jedan pješački prijelaz, kazao je u petak za "Slobodnu", u ime pedesetak okupljenih građana, Marko Grozdanić, najavljujući blokadu magistrale za petnaestak dana.

- Od investitora, a to su Hrvatske ceste, zahtijevamo da umjesto famoznih nadvožnjaka koji će biti visoki i do šest metara na glavnom raskrižju u Starome, koje spaja naselje Radun sa Kaštel Starim, a gdje živi oko pet tisuća stanovnika, bude izgrađeno prijelaz sa semaforima, baš kao i na dijelu magistrale nekih 500 metara prema benzinskim postajama.

Apeliramo na investitore da odustanu od izgradnje nadvožnjaka te da rekonstrukciju ove ceste, umjesto brze, nazivaju proširenom gradskom prometnicom, veli Grozdanić ističući kako bi se takvim rješenjem riješilo bezbroj problema.

Na taj način, tvrde građani riješio bi se prijelaz pješaka, djece, starijih osoba i invalida, usporio bi se promet i povećala sigurnost građana, omogućen bi bio sigurniji pristup sporednim cestama, a ono što je najvažnije, stotine tisuća eura koje su namjenjene za troškove nadvožnjaka, građani bi prije uložili u izgradnju infrastrukture, vrtića i svega ostalog što je potrebnije.

- Pa zamislite sutra djecu koja budu trebala pješačiti tim nadvožnjacima. Velika većina njih kako bi skratili put, pretrčavati će cestu i zaštitne ograde, a na taj će način ugrožavati svoje živote. Uvjereni smo kako je semafor najbolje rješenje i od toga ne odustajemo, upozorio je Ivan Botić.

Okupljeni građani ističu primjer bespotrebnog nadvožnjaka koji je izgrađen 'kraj Keruma' u Štafiliću.

- U jednom danu tim nadvožnjakom prođu dva, tri vozila. Nekih sto metara dalje postavljen je semafor koji je u potpunosti riješio prijelaz, kako vozila tako i pješaka na drugu stranu ceste, kaže Botić.

Osvrnuli su se nezadovoljni građani i na probleme vodoopskrbe, pa su na mjesta prosvjeda postavili umivaonik u kojeg, naravno nije tekla voda.

Na taj su način, kako kažu željeli upozoriti na civilizacijsku sramotu da u dvadeset i prvom stoljeću žive bez vode. Iako je na području njihovog mjesta življenja izgrađena prva faza vodoopskrbe, građani ističi kako su hidranti postavljeni, ali kako vode nema.

Piše Jakov Žarko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:01