StoryEditorOCM
Dalmacijana znanje

Dalmatinski pršut može naprijed uz pomoć domaćih svinjogojaca

Piše T. Paštar
10. ožujka 2016. - 19:00
Ministar Davor Romić u razgovoru s Ivicom Babićem i Mirom Buljem

Proizvođači pršuta, naročito dalmatinskog i drniškog, napravili su posljednjih godina velike pozitivne pomake, ponajprije u kvaliteti, a potom i u količinama. Zaštitili su svoje proizvode na tržištu EU i sve uspješnije djeluju udruženi u klaster "Hrvatski pršut".

Takvih pomaka nije bilo kod svinjogojaca i mesoprerađivača pa se proizvodnja pršuta u Hrvatskoj bazirala na svježim svinjskim butovima nabavljanim iz više europskih zemalja. Unatoč tomu više od polovice hrvatskog tržišta pršuta drže Talijani i drugi.

Zato je vaša inicijativa o ugovaranju proizvodnje svinja u produženom tovu za svaku pohvalu - kazao je ministar poljoprivrede Davor Romić predsjedniku udruge proizvođača "Dalmatinki pršut" Ivici Babiću, kojega je primio zajedno sa saborskim zastupnikom "Mosta" Mirom Buljem iz Sinja, koji je posredovao u organiziranju sastanka.

Babić je detaljno upoznao ministra o stanju pršutarske industrije u Hrvatskoj koja samo kroz supstituciju uvoza ima mogućnost najmanje udvostručiti proizvodnju. Osim toga zbog iznimne kvalitete sve četiri vrste hrvatskog pršuta ta delicija sve je traženija na europskom tržištu, posebno otkako je ostvarena EU zaštita.

Babić je kazao ministru Romiću da se dostignuti kvalitet pršuta može podići na još veću razinu proizvodnjom od svježih butova svinja iz produženog tova u Hrvatskoj. U tom kontekstu pršutari su s hrvatskim svinjogojcima ugovorili produženi tov novih 20 tisuća svinja.

To je puno za početak, ali je kap u moru u odnosu na potrebe i bez pripadajuće državne potpore predstavlja veliki financijski napor svinjogojaca, pršutara i mesoprerađivača.

Ministar Romić je prihvatio poziv za 11.nacionalni sajam pršuta u Sinju koji će se uz sudjelovanje svih u hrvatskoj pršutarskoj proizvodnji održati 19. i 20. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:44