StoryEditorOCM
DalmacijaKoje je stoljeće?

Istočni dio Hvara zbog suše ostao bez vode, načelnik Općine Sućuraj poručuje: Ovo je sabotaža!

Piše PSD.
20. srpnja 2015. - 10:54

Nesnošljive vrućine posljednjih dana veliki su problem u cijeloj Hrvatskoj, a što bi tek rekli stanovnici Općine Sućuraj, najistočnije hvarske jedinice lokalne samouprave. Ona je, naime, od subote (11 sati) izložena vrlo ozbiljnim redukcijama vode. Sućurjani su jednostavno ostali bez vode u njihovom rezervoaru, u nedjelju ujutro je bio minimalan dotok od 2,5 litara u sekundi (od 5.30 do 10.30), iako je dnevna potrošnja oko osam listara u sekundi.

Ljudi su u nevjerici jer su mislili da su ta vremena daleko iza njih, Bogomoljani još više kivni, jer se oni ionako opskrbljuju autocisternama, a samo za tu namjenu fali čak 350.000 litara vode.

Slavić: Stara je to priča

- Situacija je uistinu teška jer nam je isporuka vode s kopna skoro pa nikakva. Da bismo došli u normalno stanje, nama bi trebalo barem 700.000 litara. Bilo bi normalno da stanovništvu možemo osigurati pitku vodu i normalizirati stanje u našem rezervoaru, dakle, da uz ovaj oskudni dotok s kopna izdržimo vrh turističke sezone. Najprije smo se obratili “Hvarskom vodovodu” d.o.o. iz Jelse i informirali o teškoćama isporuke vode iz Živogošća (Blato). Navodno se radi o tehničkom problemu, kako nam je rečeno u “Vodovodu Makarska” d.o.o., no nismo dobili utisak da će se protok vode iz Živogošća prema Maloj Dubi i Sućurju promptno riješiti iako redukcija na Makarskoj rivijeri nema. Stara je to priča i izgleda da smo opet osuđeni na vodonosce – kazao je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj koji je u razgovoru za HRT u ponedjeljak ujutro bio još oštriji:

Mislim da se radi o sabotaži jer tuševi na Makarskoj rivijeri nisu bili zatvoreni, a mi nemamo ustavno pravo na pitku vodu, rekao je Slavić. Tražimo vodonosca i nadamo se razumijevanju ministra obrane koji treba dati nalog da se vojska pokrene u civilne svrhe. Dobio sam obećanje da će ministar pokrenuti proceduru - iznio je svoje optužbe Slavić.

No, gradonačelnik Makarske Toni Bilić odbacuje svaku insinuaciju o sabotaži:

S obzirom na povećanu potrošnju vode, tehnički se više ne može isporučiti količina vode koja se inače isporučuje. Ne radi se o nikakvoj sabotaži i mislim da je to politiziranje i pokušaj dobivanja jeftinih političkih poena kolege načelnika iz Sućurja - rekao je Bilić za HRT.

A dok se političari prepucavaju, stanovnici Općine Sućuraj jadikuju i svakog sata zbrajaju nove gubitke zbog otkazanih rezervacija. 


MIRKO CRNČEVIĆ, PSD


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:44