StoryEditorOCM
Dalmacijavodu daj

Vatrogasci pokušavaju lokalizirati požar: gori između Jagodne i Sviračine na Hvaru, dolazi pomoć iz Splita

Piše PSD.
9. kolovoza 2015. - 23:32
U nedjelju u 15.35 sati izbio je šumski požar na ulazu u uvalu Jagodna, sjeverna strana otoka Hvara između Brusja i grada Hvara. Nakon zaprimljene obavijesti u DVD-u Hvar na mjesto događaja su uz hvarske vatrogasce promptno izašle njihove kolege iz DVD-a Stari Grad i Jelse, te Državne interventne postrojbe koja je također smještena u Jelsi, ukupno 70 vatrogasaca s osam specijalnih vozila.

Njima su se od 17 sati počele pridruživati i zračne snage, tako da su požar gasila i četiri kanadera sve do 19.45 sati.

Na spomenutom predjelu, prema riječima Cvjetka Mazalina, glasnogovornika DVD-a Hvar, puše lagani maestral, pa se požar širi u pravcu sjeveroistoka. Riječ je o šumskom i poprilično nepristupačnom zemljištu obraslom makijom i niskim raslinjem, koje je i prije gorilo, tako da za sada nema ozbiljnije ugroze, vezano za stambene objekte ili poljoprivredne kulture, a prema službenoj procjeni između Jagodne i uvale Sviračina požarom je obuhvaćena površina od oko 300 hektara.

Policija za sada poduzima mjere i radnje u smislu utvrđivanja načina i uzroka izazivanja požara, a vatrogasci ga nastoje lokalizirati.

Pred noć je na požarište trebalo stići još 20 vatrogasaca iz Hvara, te 17 iz Splita, kao i dva specijalna vozila.

Tako će tijekom noći na i slijedećeg jutra na škoju biti puno posla za više od 100 vatrogasaca i 10 specijalnih vozila, oni će raditi na sanaciji rubova opožarenog područja, ali isto tako paziti i na eventualnu pojavu otvorene vatre koja bi se mogla širiti.

U ponedjeljak ujutro mjerodavni će ovisno o razvoju situacije odlučiti o daljnjim koracima i mogućem korištenju kanadera.

PIŠE: Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:53