StoryEditorOCM
Dalmacijaosam punata

Denis Gugić pobjednik 299. Alke: na tradicionalnoj večeri slavodobitnika čestitao mu i Josipović

Piše PSD.
4. kolovoza 2014. - 01:02
TRADICIONALNA VEČERA

Na tradicionalnoj večeri slavodobitnika u Alkarskim dvorima alkarski vojvoda Ante Vučić uručio je nagrade slavodobitniku 299. Sinjske alke, pobjednicima Bare i Čoje i njihovim alkarskim momcima.

Zlatnu plaketu Alke dobili su slavodobitnik Denis Gugić i njegov alkarski momak Sašo Miletić. Srebrna plaketa pripala je pobjedniku Čoje Dušanu Ivandiću i njegovu alkarskom momku Željku Domazetu dok je srebrna plaketa uručena pobjedniku Bare Tinu Radanoviću i njegovu momku Mariju Bošnjaku.

Slavljenicima su čestitali predsjednik RH dr. Ivo Josipović, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.

Večeri su nazočili brojni visoki gosti među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. U Dvorima je bila i Kolinda Grabar Kitarović, kao gost VAD-a, ali nije sjedila za glavnim stolom već sa skupinom HDZ-ovaca.

Josipovića su dočekali slavodobitnik Gugić i njegov alkarski momak Miletić te čelnici alkarske uprave. Predsjednik je slavodobitniku i njegovu momku nazdravio aperitiv-koktelom Sinjska alka kojega je za ovu priliku posebno pripravio Jure Vojković.

U prigodnom govoru gradonačelnik Glavan posebno je pohvalio ulogu predsjednika Josipovića u Sinjskoj alci kroz posljednjih pet godina što je protumačeno kao pariranje alkarskom vojvodi Vučiću koji je na otvaranju 299. Alke posebno pozdravio Kolindu Grabar Kitarović. 

KRAJ NATJECANJA


Slavodobitnički plamenac 299. Sinjske alke na svom je koplju odnio Denis Gugić, 43-ogodišnji direktor sporta na zagrebačkom hipodromu, instruktor jahanja i hrvatski reprezentativac i prvak u preponskom jahanju.

Gugić je pobjedio sa 8 punata.

Ovaj vrhunski jahač alkar je od 1991. godine, a od 1993. je alkar kopljanik. U riznici trofeja već ima cijeli alkarski komplet, jedan slavodobitnički plamenac (2002.) i po jednu pobjedu na Bari i Čoji.

Radost pobjede Gugić će podijeliti sa svojim alkarskim momkom Sašom Miletićem, suprugom i dvoje djece te širom obitelji.

Osim slavodobitničkog plamenca kojega mu je na koplje privezao alkarski vojvoda Ante Vučić, Gugić je za sebe i svojeg momka osvojio zlatnu plaketu Alke, a pripada ga i novčana nagrada VAD-a od 40 tisuća kuna.

Slavodobitnika je predsjednik Josipović darovao sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka jataganom i srebrnim prstenom s hrvatskim grbom.

Predajući darove Josipović je Alku ocijenio sjajnom. “Opet ste Sinju osvijetlali obraz”, kazao je alkarima, a potom nastavio: Sinjska alka je priča o najvećim vrijednostima, slobodi, junaštvu i solidarnosti. Te smo vrijednosti vidjeli u Domovinskom ratu kada su naši branitelji obranili Republiku Hrvatsku. Hvala im. Alka je i san o Hrvatskoj, prosperitetnoj i uspješnoj europskoj Hrvatskoj. Vrijeme je da Hrvatska to postane.

Mada rezultati gađanja alkara nisu bili nadprosječni, 299. alkarska fešta imala je sav potrebni natjecateljski naboj kojega joj je osigurala treća trka.

Poslije druge u vodstvu je s 5 punata bio slavodobitnik Gugić (na slici dolje). Sustigao ga je najprije Ivo Zorica koji je pogotkom “u sridu” u trećoj trci došao do skora od 6 punata. Odmah potom Zoricu je preskočio debitant Jure Domazet sa 7 punata iz dva pogotka “u sridu” i jednim “u jedan”. Priželjkivalo se da Gugić pogodi “u dva” i da dođe do pripetavanja. Na Gugićev koplje sjevnuo je pogodak “u sridu”, Alka je dobila slavodobitnika.

T. Paštar


POČETAK ALKE

U Sinju je u 17 sati počelo trčanje Alke, kojim završavaju trodnevne 299. alkarske svečanosti, a za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika.

Uz trkalište je više tisuća posjetitelja, među kojima je i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Alke, predsjednik Sabora Josip Leko s potpredsjednicima Nenadom Stazićem, Tomislavom Čuljkom i Željkom Reinerom, saborski zastupnici, ministri Gordan Maras i Anka Mrak Taritaš, načelnik GS OS Drago Lovrić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i drugi crkveni velikodostojnici, župani i gradonačelnici među kojima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te članovi diplomatskog zbora. Na Alku je došao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a uz njega je i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je dobila veliki pljesak kada joj je posebnu dobrodošlicu poželio vojvoda Ante Vučić. Izrazio je nadu da će Grabar Kitarović, koja je danas na funkciji pomoćnice glavnog tajnika NATO-a svojim velikim političkim iskustvom pomoći Hrvatskoj.

U svome govoru vojvoda Ante Vučić ovogodišnju je Alku posvetio žrtvama nedavnih poplava u istočnoj Slavoniji te istakno kako su u Hrvatskoj, u kojoj se na strukturnim razinama ne razvija osjećaj nacionalnog jedinstva, građani očitali lekciju političkim strukturama svojom nesebičnom podrškom unesrećenima u poplavama.

Ta humanost i probuđeno jedinstvo trebala bi postati ideja vodilja, rekao je Vučić ocijenivši da hrvatsko društvo ne opterećuje samo gospodarska kriza već i daleko opasnija "duboka kriza morala i nacionalnog identiteta".

Alka, koja podsjeća Hrvatsku na čast, domoljublje, viteštvo i plemenitost, u ovakvim nam je vremenima potrebnija više nego ikada, poručio je vojvoda.

Dodao je i da će kao svoj doprinos Viteško alkarsko društvo donirati dio sredstava prikupljenih od ulaznica za obnovu poplavljenih područja u Slavoniji.

Današnjem trčanju Alke prethodile su trke za Baru i Čoju, u kojima su u petak i subotu pobijedili Tino Radanović i Dušan Ivandić.

Trkalište dugo 160 metara konjanici moraju prijeći za najviše 13 sekundi te kopljem dugim 2,9 metara u trku pogoditi alku, obješenu nešto više od tri metra iznad tla. Pogodak im se boduje ovisno o tome jesu li pogodili u 1, 2 ili 'u sridu' i, shodno tome, osvojili 1, 2 ili tri punta.

Predviđene su tri trke, a pobjednik je alkar koji u sve tri trke sakupi najviše punata.

(H)

ALKARSKA NEDJELJA U SINJU

Čim je alkarsku nedjelju probila zora sa starog Grada zatutnjali su plotuni mačkula budeći Sinjane i Cetinjane podsjećajući ih na slavne kolovoške dane prije tri stoljeća u kojima su im pradjedovi izvojevali odlučnu pobjedu protiv osmanlijskih osvajača i, kako je opjevao starac Vujadin, obranili "Krst zlatni i slobodu časnu".

Dok su još gruvale mačkule Gradska glazba svirala je budnicu gradskim ulicama koja se, što takoer prerasta u tradiciju, pretvorila u urnebesno slavlje.

Čim su se glazbari pojavili iz Glavičke ulice za njima se stvorila kolona od nekoliko stotina pretežito mladih koji su probdjeli noć po štekatima kafića ili u Gradskom parku. Dok je Gradska glazba na Trgu kralja Tomislava, popularnoj Pijaci, svirala promenadu oni su na njihovu glazbu pjevali, plesali, bodrili ih.

U jutarnjim satima iz Crkve Gospe Sinjske krenula je procesija koju je poredvodio gvardijan fra Petar Klapež prema odredištu na starom Gradu, sinjskoj Kalvariji, gdje su ih dočekale stotine građana.

Tu je prof. dr. sc. Fra Luka Tomašević najprije održao "sat povijesti" u kojemu je podsjetio na bitku Sinjana protiv osmanlija i njen konačni ishod opjevan u pobjedi i obrani slobode, po čvrstom uvjerenju branitelja uz nadnaravnu pomoć isprošenu militvom pred slikom Gospe od milosti koju u Sinju od tada časte kao Čudotvornu Gospu Sinjsku.

U današnje vrijeme globalnog tržišnog društva, kazao je fra Luka,  ruše se gotovo sve povijesne i kulturne vrednote. Svim se može trgovati, ali slobodom, časti i dostojanstvom nikada. U nepokolebljivoj čvrstoći zadržavanja tih vrednota nama Sinjanima je lakše jer imamo svoja dva oslonca, svoje dvije velike odrednice: Gospu i Alku.

U nastavku je slavljena sveta misa koju je, uz nadahnutu evanđeosku propovijed o čovječjoj ljjudskosti i darivanju, predvodio fra Ivan Tolić, župnik župe Bandol iz Austrije.

Vojvodin ađutant Frano Talaja vozeći se u kočiji obišao je svjetovne i crkvene vlasti i pozvao ih na slavlje. Alkari i alkarski momci u svečanoj su povorci prošli ulicama Sinja i došli u Alkarske dvore na vojvodin prijem gdje su stigli i najviši gosti i uzvanici na čelu s predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem, pod čijim se pokroviteljstvom održava i 299. alkarsko nadmetanje.

U Alkarskim dvorima predsjednik VAD-a Stipe Jukić u ulozi domaćina pozdravio je sve pristigle goste, među kojima su, uz predsjednika Josipovića, bili Josip Leko, Drafgo Lovrić, mons. Marin Barišić, ali i Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović koja se s Josipovićem nije susrela, a zajedno s Karamarkom sjedila je u gledalištu, a ne u svečanoj loži.

Poslije službenog fotografiranja alkara i njihova pokrovitelja, alkarski vojvoda Ante Vučić obavio je smotru alkarske povorke koja se potom uputila na trkalište gdje je već na tribinama i oko alkarske staze bilo natiskano preko 10 tisuća gledatelja. Pucnjevi mačkula najavili su njihov dolazak. Poslije prigodnog govora alkarski vojvoda Vučić proglasio je 299. alkarska nadmetanja otvorenim zaželjevši alkarima čvrstu desnicu i oko sokolovo.

Stipe Jukić u Alkarskim je dvorima predsjedniku Ivi Josipoviću darovao kolekciju od dva zlatnika i srebrnjaka iskovanih u povodu jubilarne 300. Alke. Prvu kolekciju u izdanju HNB i Hrvatskog novčarskog zavoda dobilo je Viteško alkarsko društvo, drugu grad Sinj, treću Franjevački samostan i Svetište Gospe Sinjske, četvrtu Splitsko-dalmatinska županija, a petu kolekciju alkari su darovali pokrovitelju Josipoviću.

Najviši uzvanici i gosti iz vlasti i oporbe stigli su u Sinj u prijepodnevnim satima. Predsjednici Josipović i Leko s najbližim suradnicima, general Drago Lovrić, gradonačelnici Sinja i Splita Ivica Glavan i Ivo Baldasar bili su na ručku kod Stipe Batarela, alkarskog alaj-čauša do 1990. godine.

HDZ-ovo čelništvo predvođeno Tomislavom Karamarkom, Kolindom Grabar Kitarević, tajnikom Milijanom Brkićem i drugima ručali su u sinjskom restoranu Dubrovnik.

Toni Paštar
Foto: Nikola Vilić / CROPIX,
Jakov Prkić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:12