StoryEditorOCM
DalmacijaVAPAJ S VELOG I MALOG DRVENIKA

Ministarstvo odgovara otočanima: Dva mjeseca ste bez liječnika? Nećemo zbog toga gnjaviti ministra

Piše PSD.
28. studenog 2014. - 22:49
Već dva mjeseca stanovnici trogirskih otoka Drvenika Velikog i Malog nemaju liječnika. S obzirom na to da na tim otocima živi uglavnom starija populacija, to im je veliki problem. Ako se problem ne riješi za petnaestak dana, Drvenčani će prosvjedovati, najavila je predsjednica Mjesnog odbora Drvenika Velikog Snježana Vulas.

– Živimo u velikom strahu. Medicinska sestra dođe i ode, učini što je u njezinoj moći, donese lijekove, ali ona ne može bolesniku dati dijagnozu, niti mu dati injekciju bez liječnika. Prošlo je već dosta vremena otkad je liječnica otišla. Mlađi razmišljaju o tome da uzmu svoje liječničke kartone i prebace ih u Dom zdravlja u Trogiru, ali što sa starijima, pogotovo onima koji su polupokretni i nepokretni? Valjda i oni imaju pravo na zdravstvenu skrb – jada se Vulas.

Ističe potom kako je nazvala Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i izvijestila ih o tom za otočane velikom problemu, a oni su je uputili na Ministarstvo zdravlja, iz kojega je dobila odgovor – zašto će zbog toga gnjaviti ministra. “Prebacili” su je ponovno na županijski Dom zdravlja, pa je tako, kaže, vozaju lijevo-desno dok vrijeme ide, a stanovnici mole Boga da se ne razbole.

– Ako se to dogodi, moramo nazvati Hitnu medicinsku pomoć u Trogiru, ili se trajektom zaputiti tamo i obijati vrata da nam se netko od liječnika smiluje i primi nas na pregled. To je naša mora. Ljudi su psihički napeti i pitaju se što ako dobiju fibru, ako ih strefi infarkt i slično – opisuje Vulas.

Podsjetila je kako na njezinu Velikom Drveniku žive 253 stanovnika, od kojih 90 posto starije životne dobi, a na Malom njih 150 s istim postotkom starijih.

Vulas je naglasila da se od 1991. godine nije dogodilo da su ostali bez liječnika. Ovo je prvi put.

– Neko vrijeme imali smo liječnika koji je dolazio jedan put tjedno, ali barem smo znali da će doći. U protekle tri godine promijenilo ih se pet. Uglavnom su to mlađi liječnici, koji kratko ostanu, dobiju specijalizaciju i odu. Eto, tako vam izgleda briga o otocima. Zamislite, mi imamo pravo i na patronažnu sestru. Sve to piše u nekim papirima, ali stvarnost je sasvim drugačija – ustvrdila je.

Podsjetila je kako su Drvenčani bili strpljivi dva mjeseca. Navikli su se na nebrigu. No, to strpljenje može potrajati još samo petnaestak dana, nakon čega će prosvjedovati.

– Bez medija i prosvjeda nema uspjeha. To je žalosno – zaključila je Vulas.

GORDANA DRAGAN

Dr. Petric: Čekamo odobrenje za natječaj

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Dragomir Petric rekao je da su Ministarstvu zdravlja uputili pismeni zahtjev za odobrenje zapošljavanja zamjenskog liječnika na Drveniku.

– Čim Ministarstvo pošalje odobrenje, mi ćemo raspisati natječaj. Procedura traje tri do četiri tjedna – kazao je.
Na upit što ako se nitko ne javi, odgovorio je:

– Onda će biti bez liječnika!

Navodno, isto se dogodilo ovoga ljeta u Sućurju na Hvaru. Naime, liječnika je malo. Radili oni u Splitu ili na otocima, plaća im je ista. Zato se neki teško odlučuju za otok. Nadajmo se da se to neće dogoditi i u slučaju Drvenika, ali sve je moguće, rekao je dr. Petric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:43