StoryEditorOCM
Dalmacijavatreni ponedjeljak

Čak 6 kanadera i air tractora HRZ-a gase požare diljem Dalmacije

Piše PSD.
20. srpnja 2015. - 21:11
Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH iz 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u ponedjeljak su gasili pet požara sa šest aviona, a najveće je požarište u Smokvici na otoku Korčuli, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Prijepodne su na požarištu na području Starigrad-Šibuljine u Zadarskoj županiji bili angažirani jedan Canadair CL-415 i jedan Aitractor AT-802 Fire Boss.

Ubrzo su izbila dva nova požara u Šibensko-kninskoj županiji. Na području Perkovića gasio ga je Canadair CL-415 i Aitractor AT-802 A/F, dok su na požaru Mravnice upućena dva Canadaira CL-415. Oba su požara stavljena pod nadzor.

U međuvremenu se ponovno aktivirao požar u Smokvici na otoku Korčuli na čije su gašenje odmah preusmjerena tri Canadaira CL-415. Ovo je treći dan zaredom, od subote, da Canadairi Oružanih snaga RH gase požar u Smokvici. Gašenju tog požara danas pomaže i helikopter Mi-8 MTV koji je oko 16,30 sati počeo prijevoz zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama i iz Šibenika.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan Canadaira CL-415, bojnik Davor Turković, koji sva tri dana sudjeluje u gašenju požara u Smokvici naglasio je da je danas maestral ponovno aktivirao požarište, na kojem su opet presudne zračne snage zbog velikog i nepristupačnog terena.

„Nastavljamo s gašenjem i činimo sve kako bi ga uspjeli čim prije staviti pod nadzor“, rekao je bojnik Turković.

Poslijepodne je izbio i požar na području Primoštena u Šibensko-kninskoj županiji, a gašenje otežava vjetar maestral. Vatra se u početku približila kućama, a na požarište su upućena tri Airtractora.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone Protupožarne Zračne snage OS RH bile su do sada angažirane na 36 požarišta (12 u Zadarskoj, devet u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj i na četiri požara u Istarskoj županiji).

(H), FOTO: Anđela Ščepanović/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:20