StoryEditorOCM
Dalmacijaajde u kolo

Solinjani zaplesali za francuski jubilej

Piše PSD.
17. kolovoza 2015. - 20:13

Četrdesetak članova Kulturno-umjetničkog društva “Salona” iz Solina vratilo se s desetodnevne turneje u Francusku, gdje su na poziv organizatora gostovali na koncertima i drugim događanjima u prigodi 60. obljetnice međunarodnog festivala folklora, u gradu Rodezu na jugu te zemlje.

– Mi smo 2006. već gostovali na tom festivalu, no domaćini su ove godine uz svoj veliki jubilej pozvali sve skupine koje su bile posebno zapažene tijekom tih proteklih godina. To nam je bila iznimna čast, pa smo i ovom zgodom svojim nastupima željeli što kvalitetnije predstaviti svoje društvo, svoj Solin i Hrvatsku, a sudeći po riječima zahvale i emocijama organizatora te publike, vjerujem da smo sve ponovili na isti način – veli nam direktor društva Igor Ćićerić.

Folkloraši “Salone” – prvi folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar i ženska klapa KUD-a – sudjelovali su tako na 12 priredbi u Rodezu i mjestima uokolo njega, a također i u animaciji publike kada su i Francuze poučavali našim koracima i plesovima.

Solinjani su Hrvatsku predstavili koreografijama splitskih starih plesova, plesova Korčule, završnoga kola “Ere s onoga svijeta”, bunjevačkim plesovima, ražanačkim kolom i plesovima Banata. Riječ je o festivalu pod pokroviteljstvom organizacije CIOFF-a na kojem su sudjelovali i predstavnici Martinika, Češke, Španjolske, Baskije, Slovačke, Rumunjske, Indije, Perua i SAD-a.

M. SESARTIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:25