StoryEditorOCM
Dalmacijasufinancira europska komisija

Predstavljeni dosadašnji rezultati projekta INTERMODAL

Piše PSD.
16. rujna 2015. - 17:54
Četvrta sjednica Odbora za mobilnost Splitsko-dalmatinske županije održana je u splitskom hotelu Cornaru, gdje su okupljenima predstavljeni dosadašnji rezultati projekta INTERMODAL (Intermodalni model transporta za razvoj Jadranske regije) koji je sufinanciran od Europske komisije u sklopu Programa IPA jadranske prekogranične suradnje.

- Projekt je započet u siječnju 2013. godine, a plan okončanja je početak 2016. godine, vrijednosti 2 milijuna eura. Od čega je Splitsko-dalmatinska županija dobila 192.000 eura, koja jedna od troje hrvatskih partnera u ovom projektu, gdje zajedno radi osam partnera, uz naše i pet iz Italije i Albanije – uvodničar je bio Anđelko Katavić, pročelnik županijskog Upravnog odbora za gospodarstvo i EU fondove, ujedno i predsjednik Odbora za mobilnost.

A cilj samog projekta je iskoristiti mogućnosti intermodalnosti u svrhu promocije turizma, “snimiti” potrebe urbane mobilnosti i turističkih kretanja praćenja putem mobilnog signala što je sve objedinjeno u usluzi napredne analitike Heat Maps-u.

- Mnogo podataka praćenjem kretanja skupine ljudi smo dobili na analizu, sve kako bi sutra poboljšali prometnu povezanost, omogućili lakši dolazak do svih informacija u svezi prijevoznika na području županije, a sve zahvaljujući znanju o navikama turista, ali i domaćih ljudi. Aplikacija pokazuje i gustoću prometa, bolje reći “zagušenost” određenih prometnica, pa je ovo sve platforma za što bolju prometnu studiju – istaknuo je Martin Bučan, prezentirajući podatke iz svih krajeva županije, kao i uspješan projekt e-mobilnosti, odnosno otvaranje pet punionica za električna vozila.

Prva, 24. srpnja ove godine je otvorena u Zračnoj luci Split, pa zatim u City centru One, kao i u splitskim hotelima Cornaru i Park, te makarskom Miramareu.
To je trenutno dostatno za 16 električnih automobila registriranih u našoj županiji, no velikim koracima se ide u smjeru otvaranje novih (u Hrvatskoj ih trenutno ima 63 punionice), budući upravo gosti, redom iz Skandinavskih zemalja, su itekako eko-osviješteni i traže sve više i više vozila na električni pogon.

Predavači na ovom sastanku koji je bio uvod i u “Europski tjedan mobilnosti”, bili su još Ivan Mamić ispred Hrvatskog Telekoma, Josip Grgić sa Ekonomskom fakulteta Split sa prezentacijom “Strateške odrednice mobilnosti i intermodalnog prometa”, kao i Tihana Rajević koja je prezentirala aplikaciju za autobusne linije Splitsko-dalmatinske županije.



SANDRA BARČOT
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:54