StoryEditorOCM
Dalmacijamobilni ured

Predsjednica posjetila Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib: Moramo vratiti život na hrvatske otoke

7. travnja 2016. - 20:33
molat_kolinda5-070416

Posjetom otoku Molatu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović u četvrtak ujutro započela je svoj treći radni dan u Zadarskoj županiji.

U pratnji predsjednice je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, s obzirom da je svih pet otoka koje će Grabar Kitarović danas posjetiti - Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib - u administrativnom 'vlasništvu' Grada Zadra.

Na otoku Molatu, koji broji tri naselja i 197 stalnih stanovnika, najveći problemi su vodoopskrba i zdravstvena zaštita, budući da liječnik ne živi na otoku, kao i povrat imovine bivše vojarne JNA te pravo upravljanja nad bivšim koncentracijskim logorom iz Drugog svjetskog rata, koji je pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture.

Andreja Baraba, pročelnica za razvitak otoka i ekologiju Grada Zadra, izjavila je Hini kako je Odjel za kulturu još prije šest godina od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) tražio povrat, odnosno pravo upravljanja nad logorom.

U bivšoj vojarni JNA domicilno stanovništvo željelo bi da se uredi Dom za starije, ali nijedan se projekt ne može započeti dok se ne riješe vlasnički odnosi s državom.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Molatu je razgovarala s predstavnicima Mjesnog odbora, a kratko je posjetila bivši logor i groblje logoraša.

Nakon Molata Ist

Predsjednica je nakon Molata posjetila i otok Ist te poručila kako država mora vratiti život na hrvatske otoke i razvijati ih, izrazivši uvjerenje da će nova Vlada i premijer imati sluha za probleme na otocima. 

"Molat i Ist otoci su sa školama bez djece, u crkvi zadnje krštenje i vjenčanje prije dvadesetak godina. Moramo vratiti život na hrvatske otoke. Prvo - pojačati prijevoz i pojeftiniti ga, posebno prema udaljenim otocima, drugo - riješiti vodoopskrbu, treće - ulagati u razvoj, obrazovanje, tehnologiju, znanost i inovacije.

Kada bi ovi otoci imali širokopojasni internet mladi bi se mogli vratiti, mogli bi živjeti ovdje. Živjeti ovdje, a raditi negdje drugdje. Vjerujem da će nova vlada i novi premijer imati sluha za te probleme", izjavila je predsjednica novinarima.

U razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na Molatu i Istu istaknuto je kako je za razvoj malih otoka nužno mijenjati demografske trendove, te da i to mora biti jedan od čimbenika kojima se mjeri indeks razvijenost otoka.

Upitana kada država misli riješiti imovinsko-pravno pitanje vojnih objekata na otocima, Grabar-Kitarović je kazala kako ona od početka upozorava da je neiskorištenost vojnih nekretnina jedan od najvećih problema u državi kada je riječ o investicijama, a da je za to odgovoran Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

"To je sramota, zgrade propadaju, urušavaju se krovovi. Oni tom imovinom moraju upravljati, a ako ne žele neka ih predaju lokalnoj samoupravi ili neka raspišu koncesiju. Ali, nešto se konačno mora dogoditi i vjerujem da će novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban dati tome dužnu pozornost.

Razgovarala sam o tome i s premijerom Oreškovićem, koji je također svjestan tog problema i uvjerio se u to prilikom posjeta nekim krajevima Hrvatske", rekla je.

Na otoku Molatu predsjednica je razgovarala i o statusu nekadašnjeg talijanskog koncentracijskog logora te najavila kako namjerava zadužiti svoju savjetnicu Natašu Jovičić, ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac, da stupi u kontakt s ljudima na Molatu.

Na taj bi se način, kazala je, zajedno s Ministarstvom kulture, koje je zaštitilo logor kao spomenik kulture, i DUUD-ijem trebalo riješiti to pitanje kako bi netko mogao preuzeti upravljanje logorom, kroz koji je prošlo 25 tisuća Hrvata, od kojih ih je više od tisuću bilo ubijeno.

Posjet Silbi

Predsjednica je u četvrtak obišla i otok Silbu, gdje je razgovarala s djelatnicima Turističke zajednice i predstavnicima Klaster otočnih proizvođača te posjetila ambulantu, koja je jedina medicinska ustanova na svih pet udaljenih zadarskih otoka, a koja nema laboratorij za pretrage.

Predsjednica je kratko razgovarala i s Ivanom Nimcem, predsjednikom Klastera otočnih proizvođača, koji ju je upoznao s radom klastera u kojemu djeluje 68 proizvođača sa svih jadranskih otoka.

Zamolili smo predsjednicu da nam pomogne u naporima oko dobivanja poslovnog prostora u Zagrebu kako bi se naši proizvodi mogli prodavati 365 dana u godini, a ne samo ljeti na otocima. Već smo obavili razgovor i s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem te dobili čvrsta jamstva da će možda već ove godine u glavnom gradu Hrvatske otočni proizvođači dobiti svoj prostor, rekao je Nimac.

Prigodom obilaska ambulante Grabar-Kitarović je, vezano za današnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, podsjetila na važnost  brige za zdravlje i prevenciju.  Danas je poseban naglasak na prevenciji dijabetesa, što znači da trebamo paziti na ishranu i kretati se, kontrolirati šećer i tlak, rekla je. Dodala je kako je dobro da na otoku postoji ambulanta, ali, kazala je,  žao mi je što ne postoji laboratorij jer su laboratorijske pretrage vrlo bitne upravo za preventivu.

Pejnović: Trebala se informirati

Bivši predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) komentirao je za N1 kritike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović upućene tom uredu.

"Predsjednica se trebala prethodno informirati o tome tko je sve upravljao vojnom imovinom prije nego je ona dodijeljena DUUDI-ju", rekao je Pejnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:39