StoryEditorOCM
DalmacijaProsvjed protiv javne rasprave

Stanovnici Sinja, Suhača i Karakašice upali u gradsku vijećnicu: Nećemo trosku iz Splita i Dugog Rata u našoj kavi!

Piše PSD.
1. kolovoza 2014. - 19:24
Između 100 i 150 građana Suhača, Karakašice, Sinja i drugih sinjskih naselja upalo je u petak u sinjsku gradsku vijećnicu i onemogućilo javnu raspravu o prihvatljivosti projekta "Sanacija eksploatacijskog polja gipsa Slane stine – Karakašica – promjena sanacijskog materijala s ocjenom drugih pogodnih mogućnosti".

Bučno negodovanje

Prosvjed protiv javne rasprave počeo je na Pijaci, odakle su prosvjednici u koloni došli do zgrade Općine, a vodio ih je Miro Bulj, predsjednik MO-a Suhač i sinjski gradski vijećnik.

U gradskoj je vijećnici, uz bučno negodovanje prosvjednika, Mila Galiot iz županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša objasnila da javnu raspravu organiziraju na zamolbu Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Zahtjev za promjenu materijala za nasipavanje iscrpljenog sadroloma podnijela je tvrtka "Ciglana Sinj", nad kojom je otvoren stečaj pa je postupak naslijedila "Ciglana Sinj u stečaju".

– Životima ćemo braniti Slane stine i nećemo dopustiti da se u kavu deponira troska iz bivše Tvornice ferolegura u Dugom Ratu i Željezare Split. Nećete što ste naumili – kazao je Miro Bulj, uzeo od Mile Galiot elaborat o provedbi javne rasprave i demonstrativno ga pokidao uz odobravanje prosvjednika.

U gradskoj su vijećnici, uz predstavnike županijskog Upravnog odjela, bili Kristina Križanac, zamjenica sinjskoga gradonačelnika, Ankica Panza, pročelnica sinjskog Odjela za gospodarstvo i komunalne poslove, te Marija Librenjak kao predstavnica Zorana Miletića, stečajnog upravitelja "Ciglane Sinj".

One su imale namjeru iznijeti stav sinjske izvršne vlasti i stečajnog upravitelja, ali to im nije dopušteno. Mila Galiot objavila je da se javna rasprava prekida jer za njezino održavanje nema uvjeta.

Zaustavili ih policajci


Poslije toga prosvjednici su se zaputili u Općinsko državno odvjetništvo. Ispred zgrade izvikivali su slučajeve kriminalnih radnji u Sinju i prozivali Državno odvjetništvo.

Miro Bulj objavio je okupljenima da će kao njihov predstavnik otići u Odvjetništvo i upitati što su učinili s njegovih 30-ak kaznenih prijava, uključujući i one vezane uz Slane stine. U naumu nije uspio jer su ga na vratima zaustavili pravosudni policajac i službenik na porti uz informaciju da u uredu nisu ni općinski državni odvjetnik ni njegovi zamjenici.

Ministarstvo: Jalovina nije radioaktivna

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode prosvjed smatraju neosnovanim.

– Rudarskim projektom predviđeno je da se jalovina koja nastaje tijekom eksploatacije iz rudokopa Slane stine koristi za kasniju sanaciju. Tijekom eksploatacije utvrđeno je da jalovina količinom neće biti dovoljna za sanaciju te je izrađen "Pojednostavljeni rudarski projekt" i "Elaborat sanacije", kojim je predviđen dodatni materijal za sanaciju: građevinski otpad, troska iz Željezare Split i jalovina troske iz bivše Tvornice ferolegura u Dugom Ratu.

- Prihvatljivost materijala troske potvrdio je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, koji je u ožujku 1994. i studenom 2011. proveo analize sanacijskog materijala, koje pokazuju da je topivost metala iz troske vrlo mala te da u prirodnim uvjetima neće doći do isparavanja metala u atmosferu niti do otapanja i prodiranja u tlo i podzemne vode, kao i da uzorak troske nije radioaktivni otpad te da može biti ispušten u okoliš – odgovaraju, među ostalim, iz Ministarstva u dopisu koji potpisuje glasnogovornica Dijana Sušac.

Gradska vlast uz prosvjednike

Poslije prosvjeda zamjenica gradonačelnika Kristina Križanac iznijela je stav sinjske gradske vlasti, pri čemu je navela:

"Gradska vlast grada Sinja daje punu podršku zaustavljanju sanacije rudokopa Slane stine troskom iz Dugog Rata i Željezare Split. Inzistiramo na sanaciji rudokopa materijalom iz rudarskog elaborata. Najoštrije prosvjedujemo protiv postupka zamjene sanacijskog materijala te ćemo upotrijebiti sve raspoložive i zakonom predviđene mogućnosti da se najavljeni ekocid ne dogodi."

Tekst i foto: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:59