StoryEditorOCM
Dalmacijadvije svjedokinje

Misom i komemoracijom prisjetili se masakra u Docu Donjem: I danas boli sjećanje na 272 ubijenih i spaljeno selo

2. travnja 2016. - 22:58
Omis, Donji Dolac, 020416. Komemoracija i misa povodom obiljezavanja 72.obljetnice pokolja nevinih zrtava 26.ozujka 1944. kada su pripadnici njemacke 7. SS divizije Prinz Eugen u jednom danu u Donjem Docu izvrsili pokolj nad 272 nevine zrtve i do temelja spalili selo. Od 272 zrtve bilo je sto troje djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati. Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

– Klanjamo se danas nevinim žrtvama jedne izopačene ideologije, te smo dužni ukazivati na potrebu mira, tolerancije, jer ovakvo stradanje i ubijanje mještana cijelog sela ne smijemo zaboraviti i ovakvo zlodjelo se ne smije ponoviti – istaknuo je među inim prof. dr. sc. Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša, saborski zastupnik i osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, na komemoraciji žrtvama pokolja u Donjem Docu koji se zbio prije 72 godine.

Naime, u subotu je održan Dan sjećanja na 272 ubijene osobe, među kojima je bilo i 103 djece kao i beba stara tek tri dana, koje su u sumanutom pohodu ubili 26. ožujka 1944., te selo zapalili, pripadnici zloglasne njemačke 7. SS divizije "Prinz Eugen".

Na koncelebriranoj misi održanoj u crkvi sv. Martina, koju su predvodili dr. don Ivan Ćubelić i mjesni župnik don Ivan Prelas, sudjelovali su brojni mještani sjećajući se članova obitelji koji su stradali u tom krvavom pohodu, gdje je cijelo selo pobijeno i zapaljeno, a od preživjelih tek dvije su Dočanke i sada svjedokinje tog masakra: 90-godišnja Lucija Bašić koja je tada ostala bez oba oka i spaljenog tijela, a sada živi u Splitu, te 92-godišnja Iva Roguljić koja je život nastavila u tom prekrasnom mjestu omiškog zaleđa.

– Nažalost, cijela povijest Hrvata je puna ovakvih tužnih sjećanja i prepuna žrtava, koje su stradale bez ikakve krivnje, samo što su bili Hrvati i živjeli na svom. I ovo je jedan od mnogih mikroholokausta hrvatskog naroda – istaknuo je Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Ujedno su se na obilježavanju Dana sjećanja, okupljenima obratili i Luka Brčić, dožupan splitsko-dalmatinski, te Zvonko Močić, predsjednik Gradskog vijeća grada Omiša kao i Stipe Bilić, predsjednik Mjesnog odbora Donjeg Doca.

Svijeće i vijence podno spomen-križa žrtvama pokolja zapalili su i postavili: poteštat Kovačić, potpredsjednik Sabora Sanader, Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih, dožupan Brčić sa suradnicima, predstavnici grada Omiša: Močić i dogradonačelnici Ivo Tomasović i Stipe Mekinić, predstavnici MO-a Dolac Donji, gosti iz Ernestinova gdje se dosta Dočana iselilo na čelu s načelnikom Matijom Greifom, saborski zastupnici Ivan Šipić i Miro Bulj, Pave Čikeš, načelnik Šestanovca, Ivan Krželj, načelnik Zadvarja predstavnici Dugog Rata, predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu, HVIDRA Omiš, MO Rošca, MO Putišići, HDZ Omiš, HDS Omiš, Društvo Poljičana sv. Jure Priko, Udruga antifašista Splitsko-dalmatinske županije i grada Omiša, Matica umirovljenika Omiš te predstavnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ujedno je postavljen vijenac i u zgradi stare škole u sjećanje na učenike koji su stradali, a kvartet učenica Osnovne škole "Gornja Poljica" Anđela Kačunko, Antonia Antonela Radić, Martina Jakulj i Doris Medić recitirale su: "Domovino u srcu te nosim" i "Hrvatska za sva vremena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:50