StoryEditorOCM
Dalmacijahelidrom spasio otočane

Vis: u osam mjeseci 16 interventnih letova

Piše PSD.
4. rujna 2008. - 22:53

Od 21. lipnja, kada je odobrena danonoćna uporaba novog privremenog interventnog helidroma na poziciji Brig Stonca – Šupurina, prestale su noćne more Višana, a odahnuli su i ovdašnji liječnički timovi.

- Interventne hitne medicinske pomoći zasigurno su najvažnije pitanje zdravstvene sigurnosti na jadranskim otocima, posebice na pučinskom škoju poput Visa. Tako je Splitsko-dalmatinska županija, suočena s natprosječnim brojem slučajeva, koji su u stalnom porastu, Visu poklonila posebnu pozornost. S tog otoka u 2006. godini bilo je ukupno 26 medicinskih letova helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Već godinu poslije 34 leta s 36 pacijenata i dva prijevoza policijskim gliserom, a u ovih osam mjeseci 16 letova i tri prijevoza gliserom pomorske policije. Za vrijeme tih letova nije bilo smrtnih slučajeva - kazao je to pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Split dip. nov. Petar Škorić.

 - Zahvaljujući propisanim standardima, operativnim postupcima, te dobroj koordinaciji među različitim službama, koja se odvija preko Centra 112, značajno je skraćeno vrijeme reagiranja, te dostignut europski standard u helikopterskom spašavanju u okviru “zlatnog sata” - kaže Škorić, te dodaje kako će se privremeni helidrom na lokaciji Brig Stonca – Šupurina koristiti do završetka izgradnje helidroma na lokaciji Dragomi Kamik, koja je u tijeku i za koju su ishodovane potrebne dozvole i osigurana financijska sredstva.

M. PEČAREVIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:12