StoryEditorOCM
Dalmacija‘LEGLE’ ZAOSTALE PLAĆE

'Trogir holding' radnicima: Bit će posla, plaće vam neće kasniti

Piše PSD.
16. rujna 2015. - 18:52
Nakon brojnih problema s kojima se protekle dvije godine borila nova Uprava “Trogir holdinga”, njezin predsjednik Zlatko Rožić i članica Dijana Ćudina ustvrdili su kako je tvrtka konačno stala na noge te da slijedi početak jednog novog poslovnog razdoblja. Pritom su ponajprije mislili na isplate plaća radnicima i investicijska ulaganja.

– Plaće, koje su radnicima kasnile i do pet mjeseci, od kolovoza su sve isplaćene, uključujući i porezne obveze. To je prvi put da se starta od pozitivne nule – rekla je Ćudina, šefica finacija.

– Ponosni smo što smo u ove dvije godine napravili. Daleko smo se odmakli od onoga što smo zatekli, od neisplaćenih plaća i obveza većih od 20 milijuna kuna. Pritisnuti time, malo smo mogli učiniti. Nismo mogli gotovo ništa raditi, kao ni davati ohrabrujuće mogućnosti radnicima. No, upornost se isplatila. Presretna sam što se ostvario plan da ćemo krajem ljeta prošle godine podmiriti sve zaostale obveze prema državi, a ove godine, također do kraja ljeta, podmiriti radnicima zaostale plaće. To smo uspjeli čak i ranije – prošloga mjeseca kad smo isplatili plaću za srpanj. To nije za pohvalu, jer su radnici zaslužili svoje plaće redovito dobivati. No, kad se sagleda pozadina, odnosno financijska situacija koja nas je zatekla, a to je da smo 1. rujna 2013. godine, kada smo došli na čelo tvrtke, zatekli 7,5 milijuna poreznog duga i da nam se još mnogo tih “repova” vuče, onda moram priznati da je to uistinu uspjeh – kazala je Ćudina.

Predsjednik Uprave Rožić drži da je najveća kriza prebrođena, ali da će još biti puno posla kako bi se poslovanje tvrtke dovelo do potpune stabilnosti.
– Velike su šanse da plaće više neće kasniti. Dosta smo uložili kako bismo mogli bolje poslovati i otvarati nove djelatnosti. Paralelno smo se borili s osiguranjem novca za podmirivanje plaća i onim za investicije, prijeko potrebne da bi se očuvale neke djelatnosti, a koje smo pokrenuli u ovoj godini. Investirali smo više od 3,5 milijuna kuna – rekao je Rožić.

Nabrojio je ulaganja u opremanje ribarnice, asfaltiranje dvije tisuće kvadrata parkirališta na Solinama, otkup kioska na tržnici gdje će se 1. studenoga otvoriti cvjećarnica u sklopu nove djelatnosti pogrebnih usluga, legalizaciju zgrade u Planom, ograđivanje skladišta u Planom gdje će se odvajati otpad, postavljanje zelenih otoka…

’Nitko neće na ulicu’

– Izvršili smo nabavu za tri nova komunalna vozila vrijedna 1,5 milijuna kuna, što je bilo prijeko potrebno s obzirom da nam je vozni park star oko trideset godina te da iziskuje više troškova održavanja nego što nas košta kredit ili lizing za kupnju novih. Vozila su nabavljena u suradnji s Gradom pa će 40 posto sredstava sufinancirati Fond za zaštitu okoliša – rekao je.

Rožić i Ćudina naglasili su kako im cilj nije višku radnika davati otkaze, nego pronalaziti novi posao koji će tražiti čak i nove zaposlenike. Trenutno je zaposleno 173 radnika, od kojih 23 na određeno vrijeme. Uskoro se sprema nova sistematizacija kojom se, rekao je Rožić, planira smanjiti broj zaposlenika. No, ni jedan djelatnik neće na ulicu, obećao je prvi čovjek Holdinga.

Nakon svih poteškoća, kada je više puta najavljivan i stečaj te tvrtke, ona je ipak opstala. Rožić i Ćudina uvjereni su kako će se još boljom financijskom stabilizacijom otvoriti investicije koje su započete ove godine, a još više njih očekuje se u idućoj, što vodi k njezinoj boljoj budućnosti.


GORDANA DRAGAN

Najgore je prošlo

Dijana Ćudina je na zadnjoj sjednici Vijeća iznijela izvješća o prihodima i rashodima na parkiralištima i financijsko izvješće tvrtke za prošlu godinu koja idu u prilog tvrdnjama Uprave da je najgore prošlo. Podaci za ovu godinu još su bolji, rekla je.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:46