StoryEditorOCM
DalmacijaEUROPSKA MJERILA

Krećemo u lov na 8,5 milijardi eura

Piše PSD.
6. studenog 2014. - 00:49
Novim Zakonom o udrugama uvele su se znatne restrikcije u njihovu djelovanju, a pitanje je koliko će udruga i opstati na javnoj sceni. Iako je novi Zakon stupio na snagu 1. listopada, 150 kaštelanskih udruga će za usklađivanje svojih statuta imati na raspolaganju cijelu godinu – kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Kako Grad Kaštela iz svoga proračuna nije u mogućnosti izdvojiti sredstva za sve projekte koje udruge imaju, savjetnica za europske integracije Marijana Mišerda Bajić tom je prigodom govorila i o mogućnostima udruga da dobiju sredstva iz drugih izvora (županije, ministarstva, EU fondovi...).

– Prema novom Zakonu, za dodjelu određenih sredstava udrugama trebat će se potpisivati ugovori, a ako se ona prema priloženom projektu ne utroše, morat će se vratiti – izjavila je Zokić i dodala da će se ova uredba početi primjenjivati od Nove godine.

Kazala je kako će biti nužno ažurno popisivanje članstva, koje će imati pridruženi OIB, i to kako bi se izbjeglo da jedna osoba sudjeluje u tijelima više udruga. Kako je napomenula Zokić, trebat će se podnositi i godišnje izvješće o primicima i izdacima, a udruge čiji je godišnji prihod veći od 230 tisuća kuna moći će i dalje funkcionirati kao takve, ali s dvojnim knjigovodstvom.

Račun, molim

Novim Zakonom udrugama se zabranjuje prodaja bez izdanog računa, zbog čega je, primjerice, ovoga ljeta u Kaštelima otkazano niz događanja i fešti u sklopu Zabavnog ljeta.

Kako bi se lakše dobio novac za rad, odnosno jačanje udruge, bilo bi dobro iskoristiti mogućnost partnerstva s Gradom. Što znači da prigodom prijave na određeni natječaj imate mogućnost da vam Grad bude jamac, u kojemu bi se navelo kolika su sredstva koja ste do sada primali od Grada, i samim tim, kako je kazala Zokić, imate veće šanse.

Popunjavanje takvih ugovora o partnerstvu vrlo je jednostavno, a nedavno su takvo partnerstvo s Gradom ostvarile udruge “Naša dica” i “Sveti Jeronim”, potvrdila je Zokić. Brojni su natječaji ministarstava i Europske unije na koje bi se mogle prijaviti kaštelanske udruge. Samo EU fond nudi 8,463 milijarde eura, što su golema sredstva koja se ne povlače na naše područje, kazala je Mišerda Bajić.

– Potrebno je imati samo dobar projekt u kojem će se navesti niz aktivnosti, a bilo bi puno bolje i da se udruge koje imaju istu djelatnost, odnosno iste interese, udruže u jednu osnovnu. Takvim načinom imali bi veće mogućnosti za dobivanje novca iz EU fonda, kako iz strukturnog, tako i iz socijalnog – dodala je Mišerda Bajić. Jedna od stranica na kojoj se možete informirati o natječajima je UZUVRH (http://www.uzuvrh.hr/defaulthrv.aspx).

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:47