StoryEditorOCM
HrvatskaARBITRAŽNI SPOR

Novi šok za vlasnike kredita: dobiju li banke spor u SAD-u, Hrvatska će zbog zakona o 'švicarcima' isplatiti 8 milijardi kuna!

22. ožujka 2016. - 22:29
Zagreb, 160915. Kreditni duznici organizirani u Udrugu Franak prosvjedovali su ispred Hrvatske narodne banke (HNB) na Trgu Hrvatskih velikana. Foto: Bruno Konjevic/CROPIX

Neke strane banke koje su vlasnice hrvatskih banaka započele su pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu u okviru Svjetske banke spor protiv Republike Hrvatske za naknadu štete nastale primjenom zakonskih izmjena koje su omogućile “obveznu” konverziju kredita u švicarskim francima u eurske kredite, neslužbeno nam je potvrđeno iz financijskih krugova.

Sporna konverzija

Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka procijenila je kako će zbog primjene toga zakona banke biti u minusu od oko osam milijardi kuna (premda će se konačni iznos tek morati utvrditi), a domaće banke su podnijele ustavnu tužbu u Hrvatskoj zbog konverzije “švicaraca”, te su neke od njih pokrenule i postupke unutar Europske unije i europskih sudova.

Valja naglasiti kako je P...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:28