StoryEditorOCM
Dalmacijaopasne točke

Grad Solin daje 50.000 kn za sigurnost učenika

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 23:59
Prometna problematika oko solinskih osnovnih škola najviše je izražena oko osmoljetke “Vjekoslav Parać” u Svetome Kaji, gdje se na prometnici koja prolazi tik uz školsku zgradu dva automobila nikako ne mogu mimoići, a takva gužva je još izrazitija kada je kiša, jer se tada djecu dovodi do ulaza u školu. Tada je u pitanje dovedena i sigurnost djece koja idu pješice, no, čini se da će se stvari napokon početi rješavati.

Grad Solin u ovoj godini planira izdvojiti 50 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju spomenutog pristupnog puta. Raduje to ravnatelja škole Đuru Baloevića, koji ima i prijedlog kako bi se sve to prometno riješilo.

Najbolji je kružni tok

– Budući da se ne može urediti pristup školi s brze ceste, što bi bilo najučinkovitije rješenje, predlažem da se napravi kružni tok oko škole koji bi “izlazio” kod školskog igrališta pokraj uljare. To je dobro jer bi prometnica išla našim zemljištem, pa ne bi bilo problema oko imovinsko-pravnih pitanja – veli ravnatelj, podsjećajući i zašto to treba što prije riješiti. Spominje se nedavnog nesretnog događaja kada je u školi ozlijeđena djevojčica, pri čemu je bilo potrebno da hitne službe stignu u rekordnom roku. Što da je tada bila gužva, kako bi hitne službe mogle proći, pita ravnatelj.

Za kišnih dana gužva je i oko druge dvije škole, pa je tako kod “Kraljice Jelene” tada zakrčen Put mira, iako je s druge strane škole ulica kod teniskih terena pristupačnija za dolazak vozila.

– Stalno potičem rješavanje ovog problema radi sigurnosti djece, posebno jer je i samo raskrižje u obliku “ipsilona”, kako ga nazivaju, nesigurno za prilaz školi – veli nam Vesna Ružić, ravnateljica OŠ “Kraljica Jelena”.

Prema riječima solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana, rješavanje raskrižja Puta mira i Ulice Marka Marulića dogovoreno je u sklopu saniranja opasnih točaka na solinskom području, a u sklopu programa Županijske uprave za ceste.

– Očekujemo da bi se do konca veljače trebale postaviti dodatne ograde na tom dijelu i bolje osigurati pješački prijelaz – navodi Boban.

Bujice na Bilankuši

Osnovna škola “Don Lovre Katić” na Bilankuši ima prometno rješenje svojevrsnog kružnog toka oko susjednih zgrada kojim se stiže na prilaz pokraj škole.

– To je najbolje moguće rješenje koje smo za sada mogli iznaći, a za one koji vozilima dolaze po djecu omogućeno je sada da komunalni pogon tolerira i kraće zadržavanje na gradskom parkiralištu nasuprot škole – govori nam ravnateljica Anđelka Slavić, dodajući kako očekuju i nastavak izgradnje nogostupa prema Majdanu.

Kada je riječ o prilazima školi na Bilankuši, roditelji apeliraju i na rješavanje velikih bujica koje se za vrijeme kiša slijevaju niz Zgon na prilazu školi, kao i na saniranje prolaza ispod balature stare “Bilančeve kuće” na raskrižju, koja, smatraju, prijeti urušavanjem.

Mia Sesartić
snimio mario todorić / cropix

Tvrtke, pomozite izgraditi ogradu

Uz aktualne radove na izgradnji kanalizacije, riješen je i pješački pristup školi “Vjekoslav Parać” od igrališta, uz dvoranu, do sjevernog ulaza škole.

– “Cestar”, koji je gradio kanalizacijsku mrežu, pomogao je ljudstvom i strojevima da uredimo taj put, dok nam je “Cemex” donirao materijal. Tako smo barem na tom dijelu odvojili pješake od vozila. Još nam nedostaje ograda. Uputili smo dopise nekim tvrtkama koje se bave izradom ograda da nam pomognu da zaštitimo djecu – kaže Baloević, ističući kako im je u planu isti takav pristup, od metar širine, napraviti od sjevernog ulaza prema sadašnjem parkiralištu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:29