StoryEditorOCM
Dalmacijamalo previše

Malo im 751 kuna po kvadratu, pa prihvatili - 511!

Piše PSD.
31. ožujka 2015. - 19:23
Nakon dvije godine, koliko je bio prazan, gradski prostor na adresi Blaža Jurjeva Trogiranina 1, pokraj sjevernih gradskih vrata, u povijesnoj jezgri Trogira, dan je u zakup riječkoj tvrtki “Exulto“ za trgovačku djelatnost. Rok zakupa je dvije godine, a mjesečna cijena za 45,09 kvadrata (po kvadratu 511 kuna bez PDV-a) iznosi 28.801 kunu.

Tu je odluku na posljednjoj sjednici Vijeća donijelo 11 vijećnika vladajućeg HDZ-a koje podržava nezavisni Ivan Bojić, te iz oporbenog HNS-a, stranke HKS i nezavisni Mario Derossi, dok su koalicijska oporba SDP-HSU i nezavisni Ante Piteša – njih petero – bili suzdržani.

Dugo se šuškalo da je prostor bio rezerviran za neke bliske aktualnoj vlasti te da su zbog toga bila poništena dva prethodna natječaja. No, ni nakon dva sata žučljive rasprave o tome nije imenom rečeno tko su te osobe, te nije utvrđeno tko će snositi odgovornost zbog tih “namještaljki”, zbog kojih je, kako je izračunato, gradska blagajna u protekle dvije godine ostala bez više od 600.000 kuna.

Žalio se ‘naš čovik’?

U verbalni dvoboj prvi je krenuo nezavisni Mario Derossi, koji se posebno ljutio što je pred kraj prošle godine poništen drugi natječaj na koji je stigla laskava ponuda od 751 kune po kvadratu pa se, rekao je, mjesečno moglo zaraditi i više od sada prihvaćenih 511 kuna.

Podsjetio je na to da se o toj ponudi nije moglo raspravljati na Vijeću jer je ta točka, iako je bila uvrštena u dnevni red, naglo i bez obrazloženja povučena. Tražio je od gradonačelnika Ante Stipčića (HDZ) da se izjasni zašto je došlo do povlačenja točke i poništavanja drugog natječaja, te je li istina da su se otvarale kuverte s ponudama.

Stipčića je preduhitrio predsjednik Vijeća Emil Kursan (HDZ) kazavši kako je točku povukao jer mu je desetak minuta prije rasprave dojavljeno da je stigla žalba na natječaj, pa su zbog toga mogle uslijediti pravne posljedice.

– Istina, Grad je oštećen i slažem se da se istraži kako je došlo do toga. Tko je kriv, ostavljam vam da istražite – savjetovao je Kursan vijećnicima.

– Kad se provodi natječaj, mora se poštovati zakon – rekao je Stipčić i povukao za jezik nezavisnog Antu Pitešu koji mu je, ne ustručavajući se, odbrusio:

– Dobili ste žalbu od ljudi iz vaše stranke. Bilo bi pošteno da ste rekli: “To je naš čovik”. Bio bih podržao. Ali ne mogu dopustiti da se gradske odluke donose po kafićima, a mi ih ovdje na Vijeću usvajamo.

Ruža Bilić-Kovačević
(HNS) podgrijala je ulje na vatri izjavom kako je istina da su se ponude nakon drugog natječaja otvarale i da su zato neki članovi Povjerenstva za dodjelu prostora u zakup dali ostavke.

– To nisu priče s ulice, nego postoji zapisnik o tome i za to netko mora odgovarati – rekla je.

Bolje išta, nego ništa...

Kursan se i s njome složio.

– Istina je da je prostor dvije godine bio zatvoren. Zašto, neka se istraži. Ja sam čist – pravdao se Stipčić.

Ni nakon nekoliko izlazaka za govornicu Ružica Jakšić iz SDP-a nije dobila odgovor kako je uopće krajem prošle godine prijedlog o davanju u zakup spomenutog prostora mogao doći na dnevni red ako nije prošao žalbeni rok.
Kako Grad i dalje ne bi gubio novac zbog toga što je spomenuti prostor zatvoren, a povodeći se za onom narodnom “bolje išta nego ništa”, bilo je moralno da vijećnici prihvate najnoviju ponudu riječke tvrtke “Exulto”.

Međutim, ostaje gorka spoznaja i pouka da Grad, odnosno gradski proračun, nikada ne bi smio trpjeti i biti oštećen zbog političkih pogodovanja, ustvrdio je Derossi.

Gordana DRAGAN

'Štima' veza HDZ-HKS

Na aktualnom satu SDP-ovac Dubravko Škokić pitao je je li "pukla" vladajuća koalicija HDZ-HKS nakon što je to izjavio predsjednik HKS-a Ivo Milić, te ima li HDZ sada dovoljno ruku u Vijeću. Predsjednik Vijeća Emil Kursan odgovorio je da je to unutarstranačko pitanje. Ipak, na posljednjoj sjednici nije se dalo naslutiti da između HDZ-a i HKS-a nešto "ne štima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:17