StoryEditorOCM
Dalmacijaraste verdura

'Kaštelanski staklenici': Imamo posao, plaće i - kapulicu

Piše PSD.
30. listopada 2014. - 16:18

Ni pijavica koja je početkom rujna poharala “Kaštelanske staklenike”, kada je na proizvodnim pogonima stradalo gotovo sedam tisuća stakala, nije mogla uništiti proizvodnju u tom najvećem proizvođaču povrća u Dalmaciji. Iako im se predviđao krah, “Staklenici” punim jedrima jedre u budućnost.

Pronađe li se i strateški partner, od kojega se očekuju ulaganja u proizvodnju i komunalnu infrastrukturu, taj kaštelanski poljoprivredni div ima sjajnu budućnost. Uz trenutno oko 85 radnika, posao bi mogli dobiti novi ljudi, a kako nam je potvrdio direktor Marijo Paladin, do kraja ove godine za sve zaposlene osigurane su redovne isplate plaća i siguran posao.

Prva kapulica za Božić

A gotovo je pa sigurno kako će gurmani već za Božić, pa tako i za Uskrs, uživati u prvoj mladoj kapulici, koja se, naravno, servira uz mladu janjetinu.

Direktor Marijo Paladin: Očekujemo još bolje dane!
– Da, dobro ste kazali, prva kapulica uz mladu janjetinu. Kapulice će biti, a, vjerujemo, i janjetine. Uz kapulicu, još je u tijeku berba paprike, balancane i krastavaca, kao i tikvice i korabice. Kada je u pitanju jesenska verdura, sadi se cvjetača, brokula i crveni kupus, a u uzgoju je i salata koja se kontinuirano sije i sadi. Posijana je i blitva i bob. Imamo svega, a moramo se i pohvaliti da sve što proizvedemo plasiramo na tržište. Najvažnije je da nam je i naplata dobra, od 70 do 80 posto, što je u današnje vrijeme krize pohvalno. Naši najveći otkupljivači su PIK “Vinkovci”, “Vagros”, PZ “Marina” i “Tutti-Frutti” iz Rijeke. Najveći je PIK iz Vinkovaca, a proizvode koje im isporučujemo naplatimo gotovo sve – veli nam direktor proizvodnje u “Kaštelanskim staklenicima” Davor Katavić.
Za sada je dobro, a što će biti nakon Nove godine, ovisit će o trenutnom procesu predstečajne nagodbe i pronalasku strateškog partnera.

Traži se partner

– Imamo budućnost. Odnedavno je na našim stranicama objavljen poziv za pronalazak strateškog partnera i dokapitalizaciju društva. Na prvom ročištu predstečajne nagodbe utvrđena su potraživanja vjerovnika, a već na drugom, koje će biti u siječnju, glasovat će se o planu predstečajne nagodbe. Očekujemo kako ćemo uz pomoć nadležnih ministarstava i države, koja je većinski vlasnik, napraviti ono najbolje za naše poduzeće. Na prvom mjestu svijetlu i pozitivnu poslovnu budućnost. A za to imamo sve preduvjete. Imamo budućnost, dok isto tako Uprava idućih dana planira sazvati skupštinu društva na kojoj će se smanjivati temeljni kapital za iznos gubitaka – kazao nam je prvi čovjek “Kaštelanskih staklenika” Marijo Paladin.

Paralelno s proizvodnjom, u staklenicima su ušli u projekt nabave stajskoga gnojiva za revitalizaciju tla, a planira se postaviti gotovo 25 tona po jednom stakleniku.

Jakov Žarko
Snimio Ante Čizmić/cropix

Promijenili 3450 stakala

Paladin nam je kazao kako nisu u potpunosti zadovoljni obnovom razbijenih stakala sa staklenika, te kako ih ometaju vremenske neprilike.

– Do sada smo, od ukupno sedam tisuća, obnovili i promijenili 3450 stakala. Mogli smo i više, ali vrijeme nam ne ide naruku. Bura koja puše zadnje dane ometa nas u poslovima, a sanaciju svih stakala provodimo iz vlastitih sredstava – zaključuje Paladin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:10