StoryEditorOCM
DalmacijaSLUČAJ ‘CEMEX’

Upravni sud će odlučiti hoće li se otpad spaljivati u Kaštelima

Piše PSD.
4. studenog 2014. - 15:12

Budući da se upravnom sporu, što su ga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode pokrenuli Grad Kaštela i splitska udruga “Sunce”, tužbom pridružila i Splitsko-dalmatinska županija, sudac Silvio Čović je na ročištu održanom u ponedjeljak na Upravnom sudu u Splitu donio odluku o spajanju ova tri spisa. Zbog toga je ročište odgođeno, a novo sazvano za prosinac ove godine.

Grad Kaštela i udruga “Sunce” su 29. srpnja 2013., podsjetimo, podnijeli tužbu protiv Ministarstva radi poništenja rješenja o prihvatljivosti zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutoga goriva iz otpada (RDF/SRF) u Cemexovim tvornicama cementa Sv. Juraj i Sv. Kajo. Samo dan kasnije, 30. srpnja 2013., iz istog razloga tužbu, na kojoj je potpis župana Zlatka Ževrnje, podnosi i Splitsko-dalmatinska županija.

Treća tužba donekle je iznenađenje kad se zna da je županija i ranije imala priliku izjasniti se o rješenju o prihvatljivosti navedenog zahvata u Cemexu, i da tada nije imala primjedbi i nije bila protiv. Splitsko-dalmatinska županija imala je, naime, svog predstavnika u Savjetodavnom stručnom povjerenstvu za procjenu utjecaja na okoliš prihvata, primarnog skladištenja i loženja goriva iz otpada RDF/SRF u tvornicama Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu i Sv. Juraj u Solinu i to Mariju Vuković.

Kako Marija Vuković nije bila na sjednici povjerenstva kad se donosila odluka, sukladno zakonu županija je dobila rok od 15 dana da se očituje, ali se nije očitovala. Nije se, dakle, izjasnila “protiv”, pa se smatra i da nema primjedbi. Sudeći po tužbi, u međuvremenu je taj stav promijenjen.

I u drugom postupku koji se paralelno vodi na Upravnom sudu u Splitu, u kojemu Grad Kaštela tuži Ministarstvo ročište je odgođeno za prosinac.


J. MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:25