StoryEditorOCM
Dalmacija‘Šperac’ odlazi u povijest

Uskoro će na Hvaru svitlit 12,5 milijuna kuna

Piše PSD.
20. prosinca 2014. - 09:24

Na području otoka Hvara u tijeku je investicijski projekt građenja elektroenergetskog 20-kilovoltnog kabelskog voda Stari Grad - Dol - Vrbanj - Svirče - Vrisnik – Pitve, a investitor je HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektrodalmacija Split.

Izgradnjom voda znatno će se poboljšati pouzdanost opskrbe električnom energijom mjesta Dol, Vrbanj, Svirče, Vrisnik i Pitve, a zatim i svih mjesta na južnom dijelu škoja od Gromin Dolca do Sv. Nedjelje.

Utrostručit će se prijenosna moć i stvoriti kvalitetniji elektroenergetski uvjeti za razvoj poljoprivrede (uljare, vinarije, itd.), sadašnjih (i budućih) prerađivačkih postrojenja u Radnoj zoni Vrbanj, te obrta i zanata, a poglavito kućanstava s turističkim sadržajima i ukupnih kapaciteta turističkog gospodarstva.

- Po završetku radova iz prostora će se moći ukloniti 10-kilovoltni dalekovod popularnog naziva ‘Šperac’ što je izgrađen još davne 1954. godine u fazi prve elektrifikacije otoka Hvara. Tijekom šezdesetogodišnje eksploatacije, te izloženosti atmosferskim pražnjenjima i utjecaju posolice predmetni zračni vod dužine 10,5 kilometara pretrpio je znatna oštećenja. Unatoč redovnom održavanju, zub vremena je učinio svoje - kazala je Lidija Džaja Moharić iz Službe za odnose s javnošću i informiranje HEP-a d.d. iz Zagreba.

Sanacija kolnika

Inače, izgradnja je podijeljena u pet zasebnih projekata. Tijekom 2013. godine završena je dionica Stari Grad - Dol dužine 5203 metara. Dionica Dol - Vrbanj dužine je 3335 metara, Vrbanj - Svirče - Vrisnik 4050 metara, Vrisnik - Pitve 1850 metara, dok je dionica kroz mjesto Pitve do sjevernog ulaza u tunel za Zavalu dužine 950 metara.

Od Dola do Pitava izvođač elektromontažnih radova je Služba za izgradnju Elektrodalmacije Split, a zadnju dionicu izvodi tvrtka Prolux d.o.o. Sanaciju kolnika na svim dionicama obavlja tvrtka Županijske ceste Split d.o.o., tako da ukupna vrijednost ovih radova s rekonstrukcijama pripadajućih transformatorskih stanica 10(20)/0,4 kV doseže 10 milijuna kuna.

- Bilo je predviđeno da se glavni radovi završe do kraja ove godine, no zbog složenih uvjeta rada i loših vremenskih prilika manji dio odvijat će se i tijekom siječnja 2015. godine. Dogovorom Županijske uprave za ceste i HEP-a obavit će se sanacija cijelog kolnika podjelom troškova, te će tako otočani dobiti i novi asfalt cijelom trasom - dodala je Džaja Moharić, napomenuvši da je u tijeku izgradnja i drugih objekata na otoku, kao što su kabelski 20-kilovoltni vodovi u Sućurju (650 m), Bogomoljskim Selcima (1480 m), Sv. Nedjelji (835 m) i Jelsi (670 m) ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.

mirko crnčević

Podmorski kabeli

U sljedećoj godini zamijenit će se neispravni podmorski 35-kilovoltni kabel između Podgore i uvale Pogorila u dužini od 12.5 km što će pridonijeti poboljšanju elektroenergetskih prilika južnog dijela škoja. Ukupna vrijednost investicije je 12,5 milijuna kn. Tijekom 2015. i 2016. radit će se i na nastavku kabliranja dalekovoda Jelsa - Poljica, na izgradnji transformatorskih stanica s priključnim kabelima u Jelsi, Vrboskoj, Ivan Dolcu i drugim lokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:54