StoryEditorOCM
Dalmacijatajna u podzemlju

Na dnu jame Jazimci pronađeno 30 granata

Piše PSD.
28. siječnja 2015. - 10:41
Speleolozi Speleološkog društva “Špiljar” iz Splita otkrili su 30 neeksplodiranih granata u jami Jazimci, nedaleko od Rude, na sinjskom području. Kako kaže iskusni speleolog Tonći Rađa, jama je bila nepoznata i njima, speleolozima, a bez lokalnog vodiča nikada je ne bi našli iako je udaljena samo stotinu metara od ceste Ruda – Voštane.

– Put u jamu otežavala su i dva velika kamena na vrhu, tako da smo pri spuštanju stalno gledali te kamene gromade. Na dubini od oko 20 metara prostrana je dvorana s mnoštvo stalagmita i stalaktita, ali i 30 neeksplodiranih granata – kaže Rađa.

Ovo nije prvi put da se u dalmatinskim vrletima otkrije eksploziv iz Drugog svjetskog rata, jer su se nakon ratnih zbivanja eksploziv i streljivo bacali u jame i špilje.

– Jama je duboka 35 metara, ima zanimljivu faunu, no prava je šteta što se takve podzemne ljepote uništavaju otpadom i strvinama. Ljude stalno treba upozoravati na to da ne bacaju otpad jer se sve te bakterije iz otpada nakupljaju u podzemnim vodama pa se tako truje okoliš i ljudi. Smeće nije za jame, nego za kontejnere – poručuje Rađa.

Nalaz su samo prijavili i, kad zatopli, organizirat će se vađenje minsko-eksplozivnih sredstava kao zajednička akcija MUP-a (pirotehničara), SD-a “Špiljar” i DUZS-a Split.
O. KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:51