StoryEditorOCM

Hvarani, ajmo se družit: Venerandu za kulturni centar

Piše PSD.
7. siječnja 2016. - 15:02
Građanska inicijativa "platFORma", nastala iz želje za obogaćivanjem društveno-kulturnog života grada i otoka Hvara, sukladno najavama s 1. međuotočnog susreta mladih, predstavila je u Gradskoj loži svoj glavni cilj: osnivanje Društveno-kulturnog centra "Veneranda" u partnerstvu s Gradom i gradskim udrugama.

Prema predloženomu modelu suupravljanja, "platFORma" bi, prema riječima njezinih predstavnika Ivana Zaninovića Grandea, Nene Kolak..., koordinirala cjelogodišnji program prilagođen potrebama građana Hvara, a Grad bi ustupio prostor objekta Veneranda te sufinancirao projekt u visini od 15 posto njegove vrijednosti.

U lijepo osmišljenom programu sudjelovala su djeca iz Folklornog društva "Šaltin" iz Hvara, a prigodno je Jaki Matijeviću uručena nagrada za najbolju fotografiju natječaja "Slikaj se s platFORmom". Naravno, za funkcioniranje DKC-a predviđena su sredstva EU fondova i Ministarstva kulture.

Veneranda bi se tijekom turističke sezone koristila kao ljetna pozornica za predstave, koncerte, filmske projekcije i ostale manifestacije iz domene kulturne turističke ponude, dok bi zimski program bio orijentiran na građane svih dobnih skupina, uključujući i raznovrsne radionice i predavanja. Dakle, plan upravljanja uključuje i financijsku amoodrživost – od ulaznica, posebice tijekom sezone, te kroz natječaje i društveno poduzetništvo.

Prostor Venerande je zapravo spomenik kulture i prije dvije godine je vraćen Gradu nakon dugogodišnjeg najma. Budući da se za njega do sada nije pronašlo rješenje adekvatnog korištenja, "platFORma" zapravo nudi alternativu ponovnom davanju Venerande u najam privatnom sektoru.

S tim ciljem, u nešto više od tri mjeseca djelovanja okupila je dvadesetak aktivista, dobila pismenu potporu 32 udruga iz grada i s otoka Hvara, sudjelovala u radu dvaju seminara o društveno-kulturnim centrima, povezala se s hvarskim studentima i kulturnjacima u Zagrebu, te kampanjom na društvenim mrežama mobilizirajući Hvarane i ostale suotočane za svoju ideju.

Ova tema je doista izazvala veliku pažnju javnosti, a skupu je bio nazočan i hvarski gradonačelnik Rino Budrović, koji je nekoliko puta ponovio da podržava inicijativu i najavljeni okvir programa, ali da Venerandu neće dati udrugama na upravljanje, to više što od početka sljedeće godine udruženja građana imaju drukčiji sustav plaćanja poreza. Gradski vijećnici, kao i njihov predsjednik Fabijan Vučetić, smatraju da i u budućnosti moraju biti pravodobno informirani o svim detaljima projekta, pogotovo što je odluka o osnivanju DKC-a ionako u kompetenciji toga tijela.

  Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:37