StoryEditorOCM
Dalmacijatrgovački sud

Slučaj Oporaba: sudac upozorio Radića da ima osobni interes

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 19:12
Sudac Trgovačkog suda u Splitu, Velimir Vuković, u petak je upozorio da Slobodan Radić, otac direktorice i vlasnice tvrtke „Oporaba“ koja se u Čaporicama trebala baviti zbrinjavanjem i reciklažom otpada, ima osobni interes zbog kojeg uz pomoć sindikalista Ozrena Matijaševića kontinuirano proziva suda, manipulira javnost i tako pokušava utjecati na ishod sudskog postupka.

Radi se o parnici u kojoj triljska tvrtka pokušava dokazati da je ništetan ugovor koji je sklopila s austrijskom bankom Immorent koja joj je dala tri milijuna eura kredita za izgradnju pogona.

Cilj „Oporabe“ je da se s tih nekretnina izbriše bančina hipoteka. Tada bi prvi u redu za namirenje od eventualne prodaje nekretnina bio upravo Slobodan Radić koji je prijedlog za upis založnog prava na pet milijuna kuna zemljišniku predao godinu dana nakon banke. U tome leži njegov osobni interes, objašnjava sudac Vuković.

Na nekretninama postoji i treće založno pravo Ministarstva financija radi osiguranja naplate 118 tisuća kuna poreznog duga.

„Oporaba“ je tužbu protiv banke Trgovačkom sudu u Splitu podnijela u srpnju 2013.godine da bi brisanjem hipoteke spriječila prodaju nekretnina u ovršnom postupku kojeg je banka pokrenula na Općinskom sudu u Sinju jer joj rate kredita nisu uplaćivane. Triljska tvrtka tvrdi da je sporna potvrda javnog bilježnika kojom je ugovor s bankom postao ovršan.

U petak je održano peto ročište u tom postupku, a sudac je u sudnici pred Slobodanom Radićem, Matijaševićem i županijskim sindikalistom Jozom Marićem također rekao da je nejasno koji je interes sindikata u tom postupku kada tvrtka oporaba nema zaposlenika od 2012. godine.

Ozren Marijašević je priznao da, uz Slobodana Radića, u tom postupku ima svoj privatni interes.

- Dakako da Radić ima privatni interes jer se radi o njegovoj obitelji i zato se služi svim dopuštenim sredstvima. Uključivanje javnosti je poželjno sredstvo, pogotovo kad si u neravnopravnom položaju klijent-banka, a što se diljem Hrvatske pokazuje i dokazuje. Moj osobni interes i interes sindikata je 300 radnih mjesta koji bi bili otvoreni da je završena investicija u Čaporicama, a dio tih radnika bi se sigurno učlanilo u moj sindikat kojemu su sindikalne članarine jedini izvor prihoda – kazao je Ozren Matijašević.

Dok je davao izjavu, Radić je u pratnji odvjetnika „Oporabe“ izbjegao okupljene novinare.

Matijašević tvrdi da direktorica „Oporabe“ nije bila upoznata sa sadržajem izmjene ugovora niti je bila prisutna pri ovjeravanju kod javnog bilježnika i da se radi o kriminalnim radnjama banke.

Objasnio je da u nastupima proziva Erste banku jer se radi o tvrtki kćeri Immorent banke. Prije 15 ak dana je u Zagrebu osnovao udrugu "Pazite s kim bankarite" na kojoj je bilo 105 osoba, od čega 90 predstavnika tvrtki s područja cijele Hrvatske.

Tanja GATTIN ZEBIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:57