StoryEditorOCM
Dalmacijadugo očekivana sanacija

Obnavljaju se preslica i zvona stare župne crkve u Katunima

Piše PSD.
31. listopada 2014. - 09:50

Nakon što je prije dvije godine izrađena arhitektonska snimka i projekt sanacije, a godinu kasnije počelo se s preventivnom zaštitom zidnih slika iza oltara, odlukom Konzervatorskog zavoda i statičara započela je dugo očekivana sanacija dijela glavnog pročelja s preslicom i zvona na staroj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u župi Radobilji. Zvona na crkvi Uznesenja BDM, katunsko-kreševske zaštitnice, ponovno bi trebala zazvoniti sredinom studenoga.

Osim pročelja i preslice, i zidovi apside statički su ugroženi širokim pukotinama po cijeloj visini. Vidljive su pukotine i na stropu iznad oltara, zbog čega su preventivno zaštićene vrijedne slike s prikazima evanđelista.

Radovi na crkvi, prema predviđanjima Zavoda, trajat će nekoliko godina, ovisno o priljevu sredstava, koje za sada osiguravaju Ministarstvo kulture i Općina Šestanovac. Za prvu fazu radova Ministarstvo je osiguralo 90.000 kuna, dok će preostalih 12.000 kuna financirati lokalna samouprava.

U sklopu sanacije predviđena su konzervatorska i arheološka istraživanja koja bi donekle mogla iznijeti na vidjelo i tragove ranijih vjerskih objekata na tome mjestu.

 MLADEN NEJAŠMIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:35