StoryEditorOCM
Dalmacijareportaža s hodočasnicima

Anita Šiško iz Podstrane: Kćer je upisala gimnaziju i zato ću pješke do Sinja

Piše PSD.
15. kolovoza 2015. - 10:03
- Rekla sam sama sebi da ako mi se kćer upiše u gimnaziju, da ću za otići pješke pomoliti se Gospi u Sinj. Kćer je postala gimnazijalka i zato sam morala krenuti. To mi je drugi put, a prvi put, prije dvije godine, motivi su mi bili sportski – kazala nam je Anita Šiško iz Podstrane koja se s 12-godišnjim sinom Fabjanom u petak navečer iz Solina uputila starom kliškom cestom.

- Sa sinom putem razgovaram, ali mislim da ćemo poslije ušutjeti i razmišljati. Očekujem mir i zadovoljstvo – kazala nam je Anita.

Večer prije blagdana Velike Gospe, iz Solina u Sinj je krenulo na tisuće hodočasnika svih dobi i uzrasta.

- Krenuo sam s ocem. Ovo mi je treći put da pješačim u Sinj – riječi su Srđana sa splitske Kile, dok njegov otac dodaje da ima 77 godina i nastavlja:

- Krenuli smo u 18.30 sati. Na pumpnoj stanici u Dugopolju smo popili kavu i krenuli dalje. U Sinj stižemo oko jedan ili dva u noći. Molit ćemo se za familiju – veli naš sugovornik.

Časna sestra Marica kaže da inače radi u prihvatilištu za nezbrinutu djecu i onu koja imaju roditelje koja ih ne mogu uzdržavati na Madagaskaru, i da moli za sve ljude.

- U subotu se u Split vraćm autobusom, i do ljeta ću se brinuti za svoju majku, a nakon čega se vraća na Madagaskar.

- Mladima poručujem da vole Mariju. Dobro je za tijelo i dušu na ovakav način, idući pješice i moleći, iskazati ljubav prema Mariji. Svi idu s dobrom namjerom, danas sam vidjela muškarce koji su krenuli bosih nogu. Sigurno imaju važne motive. Pomolila sam se Mariji da taj dobiju ono što traže – kazala je časna Marica.

Šibenčanka Ivanka kazala da se moli za zdravlje. Prvi put ide pješke u Sinj. U društvu je rođaka i divera.

Velimir Erceg iz Perkovića nam je rekao da već godinama ide pješke iz Solina u Sinj i da ga to ispunjava..

- Ovo mi daje snagu. Idem za svoju djecu i suprugu – riječi su Velimira.

T. Gattin Zebić
Foto: Milan Šabić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:43