Dalmacija Dubrovnik

ODRED NAORUŽANIH BRODOVA Prevezli tisuće vojnika i prevalili 40.000 kilometara

Svečanim postrojavenjem pripadnika postrojbe Odreda naoružanih brodova (ONB) te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca svježeg cvijeća na groblju Boninovo i u parku na Batali ispred restauriranog broda “Sv.Vlaho” Dubrovčani su u petak obilježili 20. obljetnicu formiranja te slavne postrojbe.

ONB Dubrovnik je bio dragovoljačka postrojba koju su Dubrovčani formirali u vrlo kratkom roku a postrojba je djelovala u slavnom ratnom razdoblju od rujna 1991. do ožujka 1992. godine.

Odred je jedan od najvažnijih sudionika uspješne obrane juga Hrvatske i Dubrovnika, a u borbenom sastavu su bile ukupno 26 relativno dobro opremljene brodice različitih veličina. Kroz postrojbu je prošlo ukupno 117 branitelja, odnosno pomorskih dragovoljaca, a prvi naoružani gliser nazvan je "Sveti Vlaho".

Nakon vađenja s morskog dna i obnove, taj brod je danas još jedini sačuvani i obnovljeni ratni brod te postrojbe koja je u teškim danima probijala pomorsku blokaduu i održavala morski koridor za dopremu hrane, lijekova, oružja, streljiva i svega što je bilo nužno za učinkovitu obranu Grada i normalizaciju života stanovnika hrvatskog juga.

Pripadnici ONB su gliserima prevezli ukupno oko šest tisuća civila i vojnika koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili u pomoć braniteljima Dubrovnika ali i stotinjak ranjenika te prenijeli preko dvije tisuće tona oružja, streljiva, goriva, hrane i lijekova. Sudjelujući u tim aktivnostima brodovi ONB Dubrovnik prešli su 40 tisuća NM što znači da su prešli udaljenost veću od opsega ekvatora.

- Velikosrpski agresori su 1991. htjeli istrgnuti Dubrovnik iz hrvatskoga bića. Mnogi su ustali u obranu, a među najhrabrijima zasigurno je bio Odred naoružanih brodova koji je povezivao jug RH s ostatkom domovine te prevozio ljude i oružje.

Najvažnije je međutim to što je ONB održavao i donosio nadu u pobjedu i budućnost- rekao je čestitajući 20. obljetnicu formiranja ONB za svečanog postrojavanja pripadnika postrojbe u lučici Orsan na Lapadu župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić.

Tom prigodom okupljenima su se obratili i državni tajnik Ministarstva branitelja RH Zoran Komar, izaslanik predsjednika RH kapetan fregate Vlaho Orepić i dubrovački dogradonačelnik Niko Šalja.

Kroz Odred prošlo 117 branitelja

- U borbenim su akcijama poginula samo dvojica pripadnika ONB Dubrovnik: Goran Gojković i Željko Raguž Kanader.

Ukupno je 117 branitelja prošlo kroz postrojbu Odreda naoružanih brodova a od svih treba spomenuti Aljošu Nikolića te Rudija Butkovića.

Iza oformljenja ONB vrlo je snažno stajao Miljenko Bratoš koji je predosjećao kakva se opasnost sprema te je obavljao opsežne pripreme za moguću blokadu koja je ubrzo uslijedila, rekao je zapovjednik plovnih snaga ONB Dubrovnik i bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović podsjetivši kako su pripadnici ONB prvi, dva dana prije postrojbi HV ušli u okupirano Slano.

Ahmet KALAJDŽIĆ
Naslovnica Dubrovnik