Dalmacija Dubrovnik

NEMAR DUG DVIJE GODINE

Ekološki incident u Gradu: fekalije koje se izlijevaju iz kanalizacijskog odvoda uništavaju morsko dno na Lapadu

NEMAR DUG DVIJE GODINE

Najveći odvod kanalizacijskih i otpadnih voda za dubrovačko područje, koji se trebao sanirati prije dvije godine, zbog nemara prijeti većem ekološkom incidentu. Ni sada situacija nije bajna, flora i fauna na području kod velike Petke na Lapadu, sa vanjske strsne već je potpuno uništeno.

 

Izgleda da sam Grad uopće nije u mogućnosti sanirati to područje u koje se slijevaju tisuće litara otpadnih voda iz kanalizacija, te se nekontrolirano ulijevaju u duborvački akvatorij. Najveći problem je u činjenici da se taj vodovodni ispust nalazi u samoj sredini između svih najpopularnijih kupališta u dubrovačkom području.

 

S obzirom da je već flora i fauna ugrožena, bit će potrebno jako dugo vremena da se taj dio akvatorija zagađen otpadnim vodama oporavi, ako je ikako i moguće.

Čak su i Dubrovčani počeli primjećivati problematično dno uz obalu s vanjske strane Lapada, a kako se doznaje od ronilaca i ribara bi se moglo ćuti i puno više.

No ono što građane brine iznad svega je već dvogodišnji nemar gradskih vlasti u rješavanju ovog problema.

Isto kao i prije godinu dana

Izlijevanje otpadnih voda kod Petke nije nepoznat slučaj u Gradu, o tome se govorilo u medijima u travnju prošle godine. Zeleno-smeđa mrlja na morskoj površini širila se prema uvali Lapad, gdje su brojne hotelske i javne plaže.

Već tada su iz dubrovačkog Vodovoda isticali kako kontinuirano, već mjesecima, rade na rješavanju tog, zbog lokacije, vrlo kompleksnog problema. Naime, do sada je potrošeno već oko pola milijuna kuna. No očito se posao nije završio.

Naslovnica Dubrovnik