Dalmacija Dubrovnik

UGLEDNI SKUP

Znanstvena konferencija OFEL-a o korporativnom upravljanju i poduzetništvu: 'Ne može sve u ruke tržišta'

UGLEDNI SKUP

Završena je dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija OFEL o korporativnom upravljanju, rukovođenju i poduzetništvu, u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku i CIRU-a, odnosno Centra za istraživanje i razvoj upravljanja, a koja je održana na dubrovačkom Ekonomskom fakultetu.

Naglasak je konferencije, na kojoj je sudjelovalo oko 150 znanstvenika i stručnjaka iz više od 20 zemalja, na paradoksima upravljanja u postmodernim društvima, te na položaju i ulozi lidera u postmodernoj ekonomiji.

Na konferenciji su sudjelovali i znanstvenici londonske Cass Business School i američkog sveučilišta Rice iz Houstona. Poseban partner konferencije bio je Academy of Managament, kao vodeća svjetska znanstvena asocijacija u području menadžmenta, koja će tijekom trajanja konferencije organizirati istraživačku radionicu s ciljem promocije i poticaja objavljivanja radova mladih znanstvenika iz tog područja.

OFEL je najveća i najznačajnija znanstvena konferencija iz područja menadžmenta i korporativnog upravljanja, koja ove godine obilježava mali jubilej postojanja, a u europskim i svjetskim znanstvenim krugovima prepoznata je kao jedna od najznačajnijih u području menadžmenta.

Tom prilikom čulo se kako je konferencija posebno značajna zbog činjenice da u doba ubrzanih političkih, ekonomskih i ostalih promjena o kvalitetnom upravljanju korporacijama, čemu smo upravo svjedoci u našoj zemlji, ovisi ne samo razvoj tih korporacija, nego se kroz korporativnu umreženost odražava na stanje i boljitak društava i naroda unutar kojih te korporacije djeluju.

– Na konferenciji o problemima postmodernog društva raspravljalo se o nekim od aktualnih velikih globalnih ekonomskih problema, kao što su problemi nejednakosti i liderstva u tim uvjetima, ali i problem velikih lomova i krahova korporacija. Referirali smo se i na situacije slične ovoj s "Agrokorom".

Jedna od misija ove konferencije bila je upozoriti koliko treba voditi računa o ekonomiji koja ima odlike postkapitalizma i da je izuzetno važno razmišljati o tome da se perspektive budućeg društva kakvog očekujemo ne mogu temeljiti na klasičnom, tzv. predatorskom kapitalizmu – istaknuo je predsjednik Programskog savjeta OFEL-a dr. sc. Darko Tipurić, te dodao da je ključna uloga menadžmenta.

Ubuduće zemlje moraju imati drukčiji pristup poduzetništvu te voditi računa da uklone rastuću nejednakost, i da grabežljivost i pohlepa ne budu jedini motiv djelovanja.

To je moguće samo aktivnom ulogom države i griješe svi koji tvrde da je tržište isključivi mehanizam djelovanja. Ulogu mora imati tržišno socijalno osjetljivo gospodarstvo, a danas znamo da ako sve prepustimo tržištu, tada nam se događaju i "Agrokor", "Enron", "Parmalat" itd.

Postmodernističko društvo je društvo i teatar apsurda i moguće ga je riješiti samo osviješćenošću društva i prevladavanjem problema, te snažnom i aktivnom ulogom države.

Naslovnica Dubrovnik