Dalmacija Dubrovnik

SUD JEDNO, ANDRO DRUGO

Iako je isključen iz izborne utrke, bivši gradonačelnik Dubrovnika poručuje: Bit ću savjetnik akademiku Vekariću

SUD JEDNO, ANDRO DRUGO

Žalit ću se Europskom sudu za ljudska prava – kazao nam je bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić komentirajući pravorijek Ustavnog suda kojim se isključuje iz izborne utrke za gradonačelnika Dubrovnika zbog pravomoćne sudske presude iz afere "Šipan".

Politički progon

Ustavni sud je, na zahtjev Vlahušićeva HNS-a i SDP-a, razmatrao ustavnost takozvanog lex Vlahušić i donio odluku da je zakon usvojen na prijedlog Mosta ustavan, što je jučer službeno priopćio predsjednik Ustavnog sudaMiroslav Šeparović. Osim Vlahušića, zakon iz izborne utrke isključuje i gradonačelnika Poreča Edija Štifanića.

– Zadužio sam tim odvjetnika da sastavi žalbu za Strasbourg koju ćemo podnijeti nakon izbora u Dubrovniku na kojima ću pobijediti. Ovo je jedina odluka u Hrvatskoj da se jednom čovjeku koji tri puta pobjeđuje na izborima zabranjuje kandidiranje. To se ni u Hrvatskoj ni u Europi nije nikome dogodilo. To je nagrada za životno djelo, nagrada za politički rad, politički progon jedne osobe koja ima nemjerljivo povjerenje Dubrovčana, po svim zadnjim anketama. Zahvalio bih Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu na ovim odlukama – ogorčen je Vlahušić.

Bivši dubrovački gradonačelnik, kao i njegov stranački stožer, odluku su znali od utorka, kad su suci Ustavnog suda donijeli zaključak. Donesena je, naime, jednoglasno s 12:0, bez suca Rajka Mlinarića koji je zatražio izuzeće zato što je u nekim prijašnjim predmetima zastupao Vlahušića.

– Konkurencija mi nije ni do koljena. Mato Franković iz HDZ-a svoj program gradi isključivo na kritikama na moj račun i bez mene praktički ne postoji, dok Maro Kristić, drugi koji misli da bi mogao biti gradonačelnik, sam sebi buši gume na autu kako bi dobio nešto pažnje javnosti, jer drukčije ne zna. Nećemo podržati ni SDP-ovu kandidatkinju Tatjanu Bonačić.

Vlahušićev favorit za gradonačelnika je njegov dugogodišnji suradnik, akademik Nenad Vekarić. Kako se čuje, HNS će Vekarića na izbornim plakatima snimiti u društvu s Vlahušićem. Na pitanje što to znači, bivši dubrovački gradonačelnik kaže:

– Ne izlazim iz lokalne politike. Dubrovnik je moj životni projekt i neću ga tek tako napustiti, jer su me odlučili politički ubiti. Na izborima ćemo, umjesto u prvom krugu sa mnom u glavnoj ulozi, pobijediti u drugom krugu. Bit ću kreativni savjetnik gradonačelniku Vekariću koji će se brinuti za razvitak Dubrovnika. U tome sam se već dokazao.
Nakon odluke, Vlahušićev HNS u priopćenju podsjeća na dvostruke kriterije Ustavnog suda. Naime, Ustavni sud je 24. rujna 2015. godine razmatrao zabranu kandidiranja osoba osuđenih za počinjenje kaznenih djela na izborima za Hrvatski sabor. Ustavni sud je tada ukinuo odredbe zakona koje se odnose na zabranu kandidiranja za počinitelje kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i zaključio da zabrana kandidiranja mora biti razmjerna težini počinjenog kaznenog djela.

Kaznena djela

S obzirom da u presudi Andru Vlahušiću stoji da je osuđen šest mjeseci uvjetno i s obzirom da nije imao osobne koristi, niti je bilo štete za Dubrovnik, zabrana kandidiranja nije razmjerna težini počinjenog djela, upozoravaju iz HNS-a te zaključuju:

– Venecijanska komisija smatra kako se zabrana kandidiranja mora temeljiti na kaznenoj osudi za teško kazneno djelo, što se ne može izjednačiti sa slučajem Andra Vlahušića. Upravo prema takvom stavu Venecijanske komisije, Ustavni sud je u rujnu 2015. godine ukinuo zabranu kandidiranja za počinitelje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, no danas, u travnju 2017. godine, manje od dvije godine poslije, mijenja svoj stav.

Naslovnica Dubrovnik