Dalmacija Dubrovnik

čuvanje kristova groba

Komin ugostio sedamnaesti Festival vodičkih žudija

čuvanje kristova groba

Komin je ove godine ugostio sedamnaesti po redu Festival vodičkih žudija, koji se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak. Trideset i osam skupina koje njeguju tradiciju čuvanja Kristova groba u Svetom trodnevlju predstavilo je svoje običaje, koje njeguju i čuvaju generacijama. Svakako je najzanimljivije „padanje“ žudija, što je i završni dio folklorne liturgije na Veliku subotu, kada na zvuke svečane "Glorije - Slava Bogu na visini" žudije popadaju ispred groba i trkom pobjegnu iz crkve.

Padanje žudija u Kominu pratili su brojni znatiželjni Neretvani, među njima i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Krešimir Vejić, saborski zastupnik Nikola Grmoja, državna tajnica Marija Vučković. Na kraju je sve ovjekovječeno milenijskom fotografijom Šime Strikomana ispred crkve svetog Ante.

Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s time da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo - pojasnio nam je Šime Strikoman.

Cilj festivala žudija je očuvanje običaja čuvara Kristova groba, čime se pridonosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske, pa i šire.

Ovogodišnji sedamnaesti po redu Festival žudija održao se pod geslom „Ljubite jedni druge“. Organizatori festivala su Vodički žudije i Župa svetog Ante - Komin, a pokrovitelji Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Ploče.

- Ove godine nastupile su i dvije nove žudijske skupine iz Trpnja na Pelješcu i s otoka Sestrunja - kazao je Strikoman, koji je u Kominu snimio 553. milenijsku fotografiju.

Gotovo tisuću žudija u odorama sa štitovima i mačevima postrojilo se tako u Kominu uz obalu rijeke Neretve.

Među njima su i žudije iz župe Imena Isusova s Miljevaca. Oni osam godina njeguju običaje u Svetom trodnevlju. Postrojavaju se na Veliki četvrtak i padaju na Veliku subotu - kazao nam je Krešimir Samac. Mi imamo relativno mladu tradiciju čuvara Kristova groba i želja nam je da nas bude još i više. Sada imamo dvanaest utreniranih momaka - rekao nam je Ivan Galić.

Festival Žudija dogodine napušta Dalmaciju i seli se u Mariju Bistricu, gdje udruga kuburaša njeguje tradiciju čuvara Kristova groba.

- Mi smo kuburaši i čuvari Kristova groba iz hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Ovo nam je deveto sudjelovanje na Festivalu vodičkih žudija i ponosni smo što ćemo dogodine biti domaćini - rekao je Željko Milički, predsjednik Udruge kuburaša iz Marije Bistrice.

Gotovo tisuću sudionika ove iznimno atraktivne manifestacije još je jednom na Uskrsni ponedjeljak podsjetilo na bogato naslijeđe i običaje folklorne liturgije u Dalmaciji. Tako je u Kominu iznova oživjela srednjovjekovna „crkvena igra“, paraliturgijsko uprizorenje Kristove muke, smrti i uskrsnuća koja se u našim krajevima upravo kroz ulogu žudija u preduskrsno vrijeme zadržala do današnjih dana.


Raspored domaćinstava
Festival se do sada održao od 2001. - 2006. godine u Vodicama, 2007. u Vidu, 2008. u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. u Kninu, 2010. u Metkoviću, 2011. u Tisnom, 2012. u Vodicama, 2013. u Rogotinu, 2014. u Vrlici, 2015. u Mliništu, te 2016. u Imotskom, a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.


Sudionici festivala
Na 17. festivalu žudija u Kominu sudjelovale su skupine iz: Vodica, Metkovića, Tisna, Prvić Šepurina, Vrlike, Sumartina, Vida, Oklaja-Promine, Rogotina, Opuzena, Vareša, Slivna-Ravna-Vlake, Vidonja, Brela, Imotskoga, Bagalovića, Knina, Komina, Marije Bistrice, Lobora, Baške Vode, Betine, Katuna Kreševa, Vrgorca, Selca, Sitna Gornjeg, Jezera, Miljevaca, MIrlović Zagore, Tribunja, Raduna-Kaštel Staroga, Oštarija, Prološca, Solina, Vinjana Donjih, Trpnja i Sestrunja.

 

Naslovnica Dubrovnik