Dalmacija Dubrovnik

može li gore?!

Cajke zaorile iz Umjetničke galerije, građani u šoku, kulturnjaci užasnuti: Ovo je dokaz da nam se društvo raspalo

može li gore?!

Vjenčanje, cajke i Umjetnička galerija Dubrovnik - taj spoj prošlog je vikenda izazvao negodovanje stanovnika gradskog predjela Ploče, kao i brojne sarkastične komentare sugrađana na društvenim mrežama.

"Umjetnička galerija ženi sina" - komentirao je Dubrovčanin, koji je na svom FB profilu objavio videouradak o narodnjacima koji su dopirali s tarace te gradske kulturne ustanove. Jedna sugrađanka se uz "prijenos iz Umjetničke" potužila i na dron koji je "stalno letio poviše glave" te sve skupa nazvala "neprocjenjivim bogatstvom ponude".

Nakon predstave "Gospoda Glembajevi", nedavno održane na istoj toj taraci u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, ne čudi da su narodnjački taktovi iznenadili susjede galerije ali i brojne Dubrovčane koji su svoje dojmove odlučili podijeliti preko interneta: "Zapravo je umjetnost napravit ovako nešto u umjetničkoj galeriji, zar ne?", "Predobro. Alan Ford totalno". "Možda se Glembajevi žene večeras?"... tek su neki od komentara.Nakon kritike javnosti Uprava Umjetničke galerije Dubrovnik, koju vodi ravnatelj Marin Ivanović, odlučila se i ispričati preko priopćenja na njihovoj službenoj FB stranici.

Ugovor bez repertoara

- Uprava se ispričava susjedima kojima je glazba s proslave vjenčanja poremetila večernji mir. UGD potpisuje ugovore s najmoprimcima, ali do sada nije postojala praksa kontrole glazbenog repertoara, već samo odredbe o jačini reproduciranja zvuka.

S obzirom na primjedbe stanara okolnih kuća, a imajući na prvome mjestu korisnike temeljne djelatnosti UGD-a i interese građana, osobito susjeda, odlučeno je da će glazbena lista postati sastavni dio ugovora o korištenju prostora UGD-a i da će kao takva morati odgovarati kriterijima izvrsnosti koje Umjetnička galerija Dubrovnik želi gajiti – navodi se u priopćenju, kao i podatak da je glazba te večeri nakon intervencije ravnatelja UGD-a stišana.

Također, objašnjavaju da je davanje u najam tarace jedna od komercijalnih djelatnosti UGD-a kojima se sufinancira programska djelatnost poput likovnih radionica za djecu, nakladništva i izložbi.- Mislim da bi odlukom Gradskog vijeća trebalo donijeti što se može, a što se ne može u Umjetničkoj galeriji, jer ipak je Grad vlasnik galerije. Ograničiti hoće li to biti koncerti, kazališne predstave ili vjenčanja. To nije proizvoljno ravnateljeva stvar da odlučuje, ali kad postoji odluka, onda će se on po njoj morati i ravnati. Prostor gdje se održava predstava, koncert Gradskog orkestra, to je primjereno, ali za cajke i vjenčanja nije, mišljenje je kolekcionara i kulturnjaka Andrije Seifrieda.

Jadni Bukovac

Petar Mišo Mihočević, dugogodišnji event menadžer u kulturi, dijeli slično mišljenje.

- Očito se naše društvo potpuno poraspadalo. Izgubili su se svi klasični kriteriji, a novih nema. Onda ne iznenađuje da se u Umjetničkoj galeriji, u koju se zaklinjemo, sviraju cajke, i to uz decibele koji probijaju valjda i zvučne zidove - kaže Mihočević i dodaje da ne može baš sve svugdje. Dubrovnik se, kaže ovaj nekadašnji ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, očuvao jer je držao do vrijednosti, imao je kriterije i odgovornost prema sebi.

- Da sam ja ravnatelj Umjetničke galerije, ne bih za mandata više ni jedno vjenčanje prihvatio, bez obzira na to čije je. Dok bih s druge strane jako prihvaćao neke evente za stručne kongrese i slične skupove. A ovo je uvijek rizik. Uostalom, koje vjenčanje nije završilo u strašnom alkoholu, tvrdi Mihočević te dodaje da jednostavno ne može zamisliti "Vlaha Bukovca koji se trese na zidu od cajki dok se pri tome prolijeva vino po podu galerije".Atraktivna lokacija Umjetničke galerije mamac je i svatovima i brojnim agencijama koje im vjenčanja planiraju i do godinu dana unaprijed. Atraktivne svadbe znače i dobru zaradu svima, pa ne čudi da se i UGD odlučila za dio tog unosnog kolača. Utvrđivanje glazbene play liste primjerene prostoru u kojem se pušta trebalo bi značiti i da se cajke s Umjetničke više neće ponoviti.

"Veselim se čitanju liste izvođača koji odgovaraju kriterijima izvrsnosti", kaže jedan sugrađanin. Hoće li takva lista izvrsnosti pomoći i u slučaju kada se, a nije rijetkost, svatovi uz podršku promila malo zaigraju?

Agencija za vjenčanja: Nisu nam tražili playliste


- Određene lokacije imaju uvjet da se neka glazba ne može na tom mjestu izvoditi, što mi naglasimo klijentu. Za druge lokacije koje to nemaju ne napominjemo, osim ograničenja u glasnoći glazbe i trajanju događaja – kažu iz agencije za vjenčanja "Yes I DU". Ako agencija organizira glazbu poželjno je, ističu, da im mladenci dostave i listu glazbe.

Agencija "Dubrovnik Marry me" prvenstveno radi sa strancima Englezima, Ircima, Arapima... a kod stranih vjenčanja glazba se uvijek dogovara unaprijed.

- Za ostala vjenčanja ne znam. Popis glazbe je meni bitan zbog DJ-eva i mladenaca, ali ne zbog prostora. Dosad se nisam susrela s tim da je za neki prostor određeno koja se glazba može a koja ne smije puštati, osim što je točno određeno do kada je glazba dopuštena – ističu iz agencije koja je tek jedna u nizu budući da je Dubrovnik omiljena destinacija zaljubljenih pa je potražnja za vjenčanjem u ovom gradu poprilična.

Hotelske tarace bez svatova

Neki dubrovački hoteli odlučili su se privremeno obustaviti korištenje njihovih terasa za potrebe organizacije vjenčanja budući da buka zasigurno smeta gostima hotela koji se dolaze odmoriti. No, tek ih je nekoliko, jer većina, kažu nam u agencijama, još uvijek nudi svoje terase za vjenčanja.

- Jadranski luksuzni hoteli su u fazi revidiranja strategije, odnosno načina poslovanja vezano za organizaciju privatnih događanja u hotelima kompanije, uključujući i vjenčanja - kratko su prokomentirali iz ove hotelske grupacije koja upravlja brojnim luksuznim hotelima i vilama na dubrovačkom području.

Naslovnica Dubrovnik