StoryEditorOCM
DalmacijaPrvi dan Velikog tjedna

Blagdan Cvjetnice: maslinove grančice u spomen na muku Gospodnju

25. ožujka 2018. - 12:27

Blagoslovom maslinovih i palminih grančica te pjevanjem muke Gospodinove u metkovskim župnim crkvama u nedjelju je obilježen blagdan Cvjetnice.

Prisjećajući se biblijskih motiva svečanog Isusova ulaska u Jeruzalem, koji je bio početak njegova otkupiteljskog djela, muke i smrti na križu, okupljeni vjernici su sa maslinovim granama u rukama molili iščekujući blagdan Uskrsa.

Svetu misu u crkvi Svetog Ilije u nazočnosti mnoštva vjernika služili su župnik fra Ante Bilokapić i kapelan fra. Duje Jukić.

Blagdanske mise Cvjetnice služene su u svim ostalim župnim crkvama, neretvanskog dekanata, a predvoditelji misnih slavlja su okupljenim vjernicima poručili da u nadolazećem Velikom Tjednu poste i mole kako bi što dostojnije dočekali najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Inače, tradicionalno početkom Velikog Tjedna u Metkoviću započinju pripreme za Žudije, folklornu liturgiju koja se u Svetom Trodnevlju prikazuje u crkvi Svetog Ilije. Vrhunac događanja je procesija gradskim ulicama na Veliki Petak u kojoj premna tradiciji sudjeluje više tisuća ljudi.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:37